Автентичността на Несебър е в риск. ЮНЕСКО обсъжда санкции

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/avtentichnostta-na-nesebar-e-v-risk-yunesko-obsazhda-sankcii/115710 SvobodnoSlovo.eu
Автентичността на Несебър е в риск. ЮНЕСКО обсъжда санкции

ЮНЕСКО може да включи Стария град на Несебър в списъка на застрашените обекти, които се нуждаят от намеса, за да бъдат опазени, съобщават от Министерството на културата пред “Дневник”. Причината Старият град на Несебър да е в риск е “значителна загуба на автентичност и културна значимост”.

Потресаващата констатация е направена през януари тази година от мониторингова мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС (международен съвет за паметниците на културата и забележителните места). Сред основните доводи е и липсата на приет План за опазване и управление на старинния град. Комисията е направила и препоръки, а министърът на културата Кръстю Кръстев е обещал на срещи с ЮНЕСКО по тях да се работи.

Включването на Стария Несебър в списъка за световно наследство в опасност е безпрецедентно. Реактивен мониторинг тече от 2010 г., който се извършва само в места от списъка със световното културно наследство, за които има притеснения. Настоящото решение обаче е по-радикално.

Групата е препоръчала на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО да поиска от България да наложи мораториум върху новото строителство в Стария Несебър до одобряването на Плана за опазване и управление, както и да се ограничи строителството на полуострова само до спешни случаи по укрепване на сгради. Освен това се изисква дългосрочен план с конкретни срокове за премахване на всички незаконни или законни но неподходящи постройки и промени върху сгради в Стария град на Несебър. 

Докладът е констатирал шокиращи нередности. Например надстроявания на един или два етажа, уж покрити с дървена обшивка. Целият северен бряг е бил укрепен с бетонна плоча, която на практика покрива археологическите останки под вода. Изграден е и паркинг в нарушение на всякакви предохранителни мерки, споделя пред “Дневник” арх. Габриела Семова-Колева, председател на Българския национален комитет на ИКОМОС.

“По целия склон, който трябваше да е в зеленина - една от характеристиките на Стария Несебър, се появиха заведения и пет-шестетажни къщи в археологическите останки в северната част на църквата "Богородица Умиление" (Елеуса). Там си разпределиха земята и построиха сгради", допълва тя.

Новото ръководство на културното министерство е поело ангажимент да представи спешни мерки, с които да защити Стария Несебър, които ще бъдат добавени в доклада пред сесията на ЮНЕСКО в Рияд. Основният проблем е, че липсва План за опазване и управление на Стария Несебър. Проект за такъв има още от 2012 г., но така и не е приет. Сега културното министерство е поръчало Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) да изработи такъв план. За да се случи това обаче щатът на институцията ще бъде увеличен със 17 бройки. Преди да започне активна работа по него се изчаква решението на ЮНЕСКО през септември. От Министерството на културата предполагат, че ще има ново задание за нов план, който ще е готов след 2024 г.

Част от мерките на МК предвиждат още включване на подводната зона около полуострова в границите на "Старинен град Несебър".

Самата община също има план. В края на юли се проведе обществено обсъждане на проект за общинска стратегия, с която културното наследство да бъде опазено със срок до 2032 г. В нея обаче не се споменава за мониторинг върху строителството или премахване на незаконните и неподходящите постройки.  Говори се увеличаване на паркингите в континенталната част с цел намаляване на автомобилния натиск върху полуострова, където е Стария Несебър, както и за “финансово стимулиране” на собствениците на имоти за дейности, насочени към опазването им. Говори се още за намаляване броя и площта на обектите за търговска дейност на открито. 

https://frognews.bg/

2 Коментара

hmmm

преди 8 месеца

Във Варна на офицерският плаж се намира единственият в света говнопад! Морските краставици падат от него, но ние в "Св. Св Константин и Елена" им викаме лaйнa, понеже повечето там сме придошли от Делиормана където им викаме така.

Коментирай

Койчо

преди 8 месеца

Махайте паркинга и разните бариери, корабите аут,че фъргат мазут и тея газарчета с джетовете ги връщайте на село !!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.