Бъди простак, стани ТВ звезда!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/badi-prostak-stani-tv-zvezda/122088 SvobodnoSlovo.eu
Бъди простак, стани ТВ звезда!

Бъди простак, стани ТВ звезда! 

Достатъчно е да вземеш авер с телефон и той да записва отлично режисирана истерия в някое енерго под предлог, че е в името на децата. 

Този механизъм на медийна слава у нас е гарантиран. От всеки пияница, извършил престъпление до всеки тарикат, който се вкарва в екшън и ругае държавата се абонира за праймтайм представяне и то в продължение на дни. 

През миналата година в Щатите по време на снежни бури, едновременно са засегнати 13 щата и 65 милиона население - не просто 20% от населението на САЩ, а десет Българии. Дни без ток, дни без пътища, дни без достъп на спасителни екипи, дори без хеликоптери - няколко милиона човека. 

Пак през миналата година в тежка снежна криза беше Гърция, Турция, в Алпите оставаха без ток нееднократно, бяха засегнати Испания, Италия, Великобритания. Десетки часове в задръствания, непочистени пътища, паднали дървета, свлачища, блокирани хора, спрели влакове, затворени летища. Явно поради неизвестна нам причина, там приемат обстоятелствата като реални. 

Драмата на истериясалия с парти грила беше под предлог, че не си е хранил децата. А после се оказа, че купували суха храна от магазина - саламче, хлебче, кашкавалче, такива неща. Не стана ясно дали е опекъл нещо на скарата в енергото, но новините глътнаха историята като национален деликатес и се започнаха едни интервюта, едни размисли...  

А темата е само една: всяка година, без изключение, настъпва момент, когато бури причиняват тежки повреди по централната електропреносна мрежа и хиляди хора остават без ток. И понеже българите обожават някой да им е виновен, а медиите обожават да ги показват, никой не задава въпроса: 

Като сте наясно, че това гарантирано ще се случи, защото у дома нямате бензинов или друг вид агрегат? Мазето може да е пълно с туршия, с ракия, с 200 литра домашно вино, но всички разчитат само на ток, макар да знаят колко голям е рискът от това. А тези, които са в апартаменти? Отворете гуглето и вижте възможностите за аварийно отопление, аварийно осветление. 

"Таа държаа е длъжна да ми осигури сичко на мига!" В това се включва и спасяването на всички малоумници, тръгнали през зимата с изтъркани летни гуми. Що така пътищата не са изчистени до асфалт?!  

Разликата между ревящите българи и всички останали по света, където се случва същото, е в подготовката. Навсякъде, където проблемът със снега възниква всяка година, населението се е подготвило с агрегати.

У нас всеки от хитрите селски жители може с дни да лежи под колата и да я поправя, но не може да се погрижи за осигуряването на резервна мощност за дома. Не може да си осигури моторен трион, но иначе децата умират от студ и глад и то по негова вина. И в мазето/избата няма туршии, няма подготвена зимнина, така ли? На село всички пазаруват ден за ден и само от селското магазинче? 

Нито една медия не опита да направи сравнение с практиките в други държави, където хората ежегодно потъват под снега и как хората там не се налага да правят псевдо ТВ шоу. И не - дивакът, който нахлува в енергото не е герой на нашето време, той е нещо примитивно, което бурно зарадва медиите. 

На снимката: някъде в Италия, където всяка година вали сняг и където никой не мисли, че държавата е виновна за това.

Лияна Панделиева

16 Коментара

#идиоти вън

преди 5 месеца

Лиле, разликата със САЩ е несравнима, у нас всички веиката енергонезнамсикакви, супермаркети и кйо ли не си прават гавра с обикновения човек, та не се учудвай, че все по-често ше има хора които ще изземват правосъдието в свои ръце! Аз съм ЗА! И а дано!

Коментирай

#идиоти вън

преди 5 месеца

Лиле, разликата със САЩ е несравнима, у нас всички веиката енергонезнамсикакви, супермаркети, журналисти и кой ли не си прават гавра с обикновения човек, та не се учудвай, че все по-често ше има хора които ще изземват правосъдието в свои ръце! Аз съм ЗА! И а дано!

Коментирай

Брато

преди 5 месеца

Веднага да се сезира нап, сап, трап и т.н, как "истерясалия" скараджия си е купувал стоки от магазин без ток, така де, как са му издали касов бон?

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Бъди простачка, отиди в нова тв, стани ТВ звезда и разкажи за 400 шева на Дебора! Лияна Панделиева, ти наистина си смрадливо и досадно лайно.

Коментирай

Филев

преди 5 месеца

Тъпа крава! Колко ти платиха от енергомонополите, че им лижеш задниците? И не смей да ни сравняваш с САЩ, защото.... Е, нищо общо нямаме с тези еврейски инфантили. Набедил те е някой, че ставаш за журналист, ама НЕ. Ти си само една платена драскача.....

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Брато, той си е купил продуктите, когато е имало ток. Сега просто е искал да си ги сготви...

Коментирай

Сектант

преди 5 месеца

Н.з, дали госпожицата е била пряк участник в бедствие тук и там, но на мен се е случвало и ... абе има разлика. Защо нямаме агрегати, ми защото заплатите са ни мижави. Тя що бега до щатите; да се снима със Статуята на свободата ли?

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Днес е сряда, а от събота още няма ток на много места...

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Министър Радев: В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването. --- Днес е сряда, а от събота още няма ток

Коментирай

Али Баба

преди 5 месеца

Уважаема г-жо панделиева, Стандарта на живот у нас е несъизмерим със стандарта в развития запад. Там хората живеят охолно и могат да си позволят нова кола от магазин, нови гуми,генератор, нови дрехи... Тука сме държава от третия свят... Имаме банани (вече целогодишно, ура! ), дрехи втора употреба и заплата, колкото да не умрем от глад! "Новите' ни коли са 10-15 год.бараки от западна Европа, И моля, не сравнявайте стандарта в София с този, в останалите градове и села. Така че "дивия селяк" от репортажа си е напълно нормален човек от народа, който е принуден да оцелява и да си гледа семейството в недоразвита и некадърно управлявана държава!

Коментирай

Аз пък съм

преди 5 месеца

на мнение, че когато поне 70% от населението на тази държава /шегичка/, започнат да си търсят правата по такъв първосигнален начин, имаме шанс да се оправим. Иначе ще ни закрият. Скоро.

Коментирай

Yoyo

преди 5 месеца

Сит на гладен не вярва. Та и тая така . Даже може да я броим преяла.

Коментирай

Панделиева . . .

преди 5 месеца

Бих си извадил агрегата . . . Ама туй са само 15 см . . . Сняг . . . :)

Коментирай

Между другото, да попитам . . .

преди 5 месеца

Ако аз ти покажа своя токов генератор, ти ще ми покажеш ли твоя 3-скоростен . . . Отоплител . . . :) ? ? ?

Коментирай

Ама

преди 5 месеца

Има нема 15 - 20 см дняг бе госпожо! И зацикли целата територия. Глупава статия,. Да ни сравняваш със САаЩ.!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.