България е най-големият производител на боеприпаси в Европа

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/balgariya-e-nay-golemiyat-proizvoditel-na-boepripasi-v-evropa/128922 SvobodnoSlovo.eu
България е най-големият производител на боеприпаси в Европа

Българската оръжейна промишленост е произвела през 2023 г. повече боеприпаси, отколкото произведеното от останалите страни в Европа.  Тази продукция е необходима както за нашите евроатлантичеки партньори, така и на Украйна. Това обяви министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов пред депутати от парламентарната икономическа комисия.

Богданов отговаряше на въпроси на депутатите, включително и защо две частни оръжейни фирми са включени в списъка на стратегическите обекти на националната сигурност малко преди ротацията на кабинета. Става дума за търговеца на боеприпаси "Ахелой" и производителя на взривни вещества "Караш инвест". Според министъра на икономиката те биха имали важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност.

От ГЕРБ и ДПС обаче отправиха забележка, че собственик на "Караш инвест" е свързан с друга оръжейна фирма, която фигурира в забранителния списък на САЩ. Справка показва, че "Караш инвест" е придобита през май миналата година от Христо Емилиянов Гебрев, очевидно свързан с оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, който притежава "Дунарит" и "Емко".

"Въпросите трябва да отправите към ДАНС. Те трябва да кажат дали една фирма е надеждна. От там са ни подали положително становище и за двете фирми", посочи министър Богданов. Той обясни, че включването им в списъка на стратегическите обекти ще даде повече сигурност, защото минават под надзора на ДАНС, която осъществява проверките над тези обекти и хората, които ги стопанисват. "Последните години два склада гръмнаха и още чакаме резултати от разследването", припомни Богданов.

Той информира, че "Караш инвест" имат инвестиционен план да изградят нов завод за боеприпаси на терена на производствената си база в с. Смядово до Шумен.

Освен частни компании държавната оръжейна компания ВМЗ-Сопот също смята да изгради собствени мощности за производство на барут, каза Богданов. Вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии и доставка на такова оборудване, коментирано е и колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут.

"В момента пазарът и търсенето е огромно, така че ще има бизнес и за частните, и за държавните компании",  коментира икономическият министър.

Решението за изграждането на такъв завод от ВМЗ Сопот ще е на Народното събрание, а строителството ще отнеме три-четири години. "Това означава, че имаме достатъчно време да планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин", каза още Богданов. 

https://www.segabg.com/

5 Коментара

Жител на Евротериторията България

преди 1 месец

А така, продължавайте да избивайте русначета! По-подло и предателско нещо от днешните българи (евробългари) едва ли има на света!!! И от Господ нямате страх... Но дали няма да се задавите с парите от тия снаряди и ракети?

Коментирай

Жител на Евротериторията България

преди 1 месец

А така, продължавайте да избивайте русначета! По-подло и предателско нещо от днешните българи (евробългари) едва ли има на света!!! И от Господ нямате страх... Но дали няма да се задавите с парите от тия снаряди и ракети?

Коментирай

moitoi

преди 1 месец

Богданов в Украйна...Богданов в България!?!?!? Та колко пари СПЕЧЕЛИХМЕ??? Абе тези Гебреви дето ги тровиха уж руснаците пък били с Америанска забрана???

Коментирай

Иван Пеев

преди 1 месец

И утре, като завърши войната в така наречената Украйна, какво ще отчетем за българската икономика? Последно място в Европа, нали?

Коментирай

Виктор гневния Бивш Комунист

преди 1 месец

Аман от мераклии да ближат за...ка на военно престъпникът В.В . путиН.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.