България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/balgariya-shte-poiska-ot-ek-zabrana-za-vnos-na-yayca-s-proizhod-ukrayna/143211 SvobodnoSlovo.eu
България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на предстоящото днес заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

На този съвет страната ни ще бъде представена от служебния земеделски министър Георги Тахов.

Очаква се по време на срещата си земеделските министри на страните членки да дискутират ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на руската инвазия в Украйна. По настояване на асоциацията на птицевъдите България ще поиска забрана на вноса на украински яйца, каза министър Тахов:

"Ние без решение на Европейската комисия не можем да направим нищо. Първата стъпка, която направихме, е през един АТМ регламент – тези стоки – яйцата, ги включихме първо към стоки с по-високо мито, а вече предприемаме една друга крачка – на предстоящия съвет ще поискам абсолютно тяхната забрана", коментира министърът, цитиран от БНР.

"Труд news" припомня, че още през лятото родните птицевъди заплашиха с протести, ако не бъде изцяло забранен вносът на украински яйца. Две от основните причини са, че продукцията им е с неясен произход - как са отглеждани кокошките и с какво са хранени, както и фактът, че вносните са с 30% по евтини от българските и по този начин подбиват производството на родните фермери. 

Още в началото на август Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България заради загуби за милиони на родния бранш. По техни данни, от началото на годината до месец май в България са внесени 2388 тона украински яйца, което, според председателя на браншовата организация Даниел Божанков, е 400 % преизпълнение на квотата.

"Яйцата, които влизат от Украйна, не отговарят на всички изисквания за хуманно отглеждане. Украинците могат да си позволят да продават на по-ниски цени в България, което при условия на огромна консумация в туризма, цената вместо да се качва, тя пада. Загуба за милиони. Цената, на която влизат украинските яйца, е между 20 и 30 % по-евтина от българските яйца, което за продукт като яйцата е огромна разлика. Митото е 5%, което позволява на украинските търговци да внасят огромни количества", посочи тогава Божанков. 

trud.bg

3 Коментара

БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИЯ

4 weeks before

А сънародниците ми 80 % са имбецили.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.