Банките попарват клиентите си с всевъзможни неподозирани такси

Засега през приложенията на онлайн банкиране излиза по-евтино да оперирате с парите си

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bankite-poparvat-klientite-si-s-vsevazmozhni-nepodozirani-taksi/128794 SvobodnoSlovo.eu
Банките попарват клиентите си с всевъзможни неподозирани такси

Засега през приложенията на онлайн банкиране излиза по-евтино да оперирате с парите си

При все, че клиентите се гневят от всевъзможните такси, за които дори не са подозирали, банковите услуги не спират хода си нагоре. Вече се плаща за всичко – за теглене на пари, за обслужване на кредит, за теглене от банкомат, както и за всевъзможни нови пакети, предлагани от финансовите институции.

На практика от момента, в който хората влязат в банката, трябва да извадят портфейла и да са в готовност да плащат до припадък, тъй като няма нито една безплатна услуга.

 

Оказва се, че средно за 5 години някои такси са скочили цели четири пъти. Тъй като онлайн банкирането е много по-евтино, мнозина гледат да не прекрачват прага на офисите на трезорите, защото разликата в услугите зад компютър и на гише е най-малко 1 лв., а понякога е по-евтино в пъти. Откриването на сметка в офис за последните 5 години е поскъпнало от 1,80 до над 4 лв. Допреди 2години за разплащателна сметка в офис, открита до 6 месеца преди да бъде закрита, нямаше такса. За да внесеш собствени пари в сметка, също трябва да платиш. Допреди няколко години това бе немислимо, но сега финансистите таксуват захранването на сметката средно с 2 лева.

 

Минимум 2,50 лв. трябва да платите, ако теглите сума до 1000 лв. Тази услуга е поскъпнала 4 пъти от 2019 г. Преди таксуването бе 0,25% върху сумата. Ако решите да внасяте вноска на гише, вече ще платите допълнително 3,90 лв. Отминаха времената, когато това беше без- платно. Тегленето от банкомат също вече не е трансакция, която не бърка в джоба ви. Сега ви дърпат 0,39 лв., ако теглите от устройство на издателя на картата ви, а ако банкоматът се обслужва от друга банка, средната цена на транзакцията е 1,19 лв., като поскъпването е с 9 стотинки.

 

Освен това все повече банки са въвели таксуване като процент от изтеглената сума. От тази година вече има такса от средно 0,14% върху изтеглената сума, или поне 30 стотинки за теглене от банкомат на обслужващата институция и поне 1.40 лв. от машина на друга банка.

 

Освен че откриването на разплащателна сметка ви струва над 4 лева, обслужването на сметката ще ви струва още толкова всеки месец. Ако закривате сметката, ще трябва да дадете още толкова. Ако пък плащате такса във ВУЗ, може да ви излезе и до 8 лева на превод към съответния университет.

 

Естествено, винаги по-изгодно е онлайн банкирането – към платежна сметка към друга банка поскъпването е само с 12 стотинки.

Източник: Уикенд

3 Коментара

Посетител

преди 1 месец

Насила ни тикат към е-банкирането...

Коментирай

Бамби

преди 1 месец

Е - банкирането се га изглежда евтино. Когато наберат достатъчен брой овце и там ще има повишение на услугите.

Коментирай

Зеля

преди 1 месец

Когато "държавата" е на страната на банките, тогава става страшно като сега! Дрането е ужасяващо......

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.