Бащата на българския Джеймс Бонд

Климент Денчев бяга в Канада от снимките на „Тайфуни с нежни имена“ във Виена

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bashtata-na-balgarskiya-dzheyms-bond/120871 SvobodnoSlovo.eu
Бащата на българския Джеймс Бонд

Климент Денчев бяга в Канада от снимките на „Тайфуни с нежни имена“ във Виена

В продължение на цели 70 години журналистът и режисьор Милен Гетов проявявал завидна активност. Живелият 96 години Гетов се трудил в печата, радиото, киното, телевизията, бил е драматург и режисьор.

 

Като наборен войник получава задачата да достави документ на фронта до командира на Първа българска армия, като от там пише първата си кореспонденция в пресата. Учи се на журналистика след 1945 г. във вестниците „Отечествен фронт“, „Народна младеж“, „Стършел“ и „Труд“.

 

Любопитството към света го отвежда към кинематографията, откъдето след национализацията й търсели млади журналисти. Кинохрониката и документалното кино са били – по думите му приживе – другият семестър за него. Иначе е завършил българска и славянска филология в Софийския университет.

 

Започва като редактор на седмичните кинопрегледи. Насочва се към заснемането и изработката на документални и спортни филми. Негови са първите документални филми за футболните кумири Георги Аспарухов и Никола Котков. Специализирал режисура и драматургия в Москва при знаменития Михаил Ром. После в берлинската студия ДЕФА, както и в студио „Бабелсберг“ при Златан Дудов.

 

Мечтата на Милен Гетов да прави телевизия се сбъдва през 1967 г. – тогава е назначен в БНТ и дълги години работи като журналист, драматург и режисьор. Бил е главен режисьор на програмата на БНТ и художествен ръководител. Автор е на около 1000 тв филма, тв театрални постановки, новели, художествени и музикални програми, рубрики, пътеписи, документални и художествени филми, сериали. Случайно режисьорът намира в чекмеджетата на редакция „Кино” забравен сценарий на Богомил Райнов – „Бразилска мелодия”. „Бях се върнал от Лондон, където гледах филми с Джеймс Бонд – разказал е Милен Гетов. – У нас много популярен беше съветският „Човек не се предава”. И си викам – а къде между Бонд и съветския чекист е българският разузнавач?”

 

Двете серии на „Бразилска мелодия” са приети радушно от зрителите и това предопределя идеята за телевизионен сериал по приключенските романи на Райнов - с „Един наивник на средна възраст”, „Ориент Експрес”, „Синята безпределност”, „Умирай само в краен случай”, „Тайфуни с нежни имена”.

 

През 1991 г. Гетов чува по БНР рубрика на писателя Драган Тенев за стара София. Кани го в телевизията и стават автори и водещи на предаването „Минаха години”, което по достъпен и увлекателен начин се вглежда в историята и в младостта на своите зрители.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.