Бавиш наем – влизаш в затвора по закона на Цецка

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bavish-naem-vlizash-v-zatvora-po-zakona-na-cecka/23061 SvobodnoSlovo.eu
Бавиш наем – влизаш в затвора по закона на Цецка

Правният гений Цецка Цачева роди нов откровено тоталитарен и профашистки законопроект. Министерството на правосъдието предлага длъжностните лица в частния сектор да бъдат приравнени с държавните и общинските шефове - над 400 000 души. Това дава възможност на прокуратурата да ги вкарва зад решетките, дори без да е доказала нередности като например забавяне на плащане на наем или по други елементарни сделки, регламентирани от търговското и гражданското ни законодателство. Също така се предвижда поръчките от частните фирми да бъдат лимитирани като обществените, така че да не могат да се ползват многократно едни подизпълнители. Предвидени са текстове и за „търговия с влияние” и „подкуп” от частна към частна фирма. Нещо наистина абсурдно, особено от жена, чийто съпруг – архитект на гробища, дълги години работи в Ръководство въздушно движение, където се вземат най-големите държавни възнаграждания – около и над 10 000 лв. месечно. Питаме – търговия с влияние ли е това? Злоупотреба с власт? Жива корупция?

Най-нагло от всичко е очевидната лъжа на Цачева, че „Брюксел настоява за това”. Всъщност, Брюксел настоява за борба с корупцията по високите етажи на властта. Но тя не съществува. А злоупотребите с власт, които вече многократно сме доказали в НАП, натискът върху частния бизнес, особено върху неудобни на властта негови представители, ще бъде умножен с поправките в Наказателния кодекс.

Даже шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, един от малкото юристи в Народното събрание, което поставя исторически антирекорд в това отношение, при това той не е получил специалността си от Школата на МВР като свои колеги от ГЕРБ, изрази несъгласие с някои предложения. Но каза, че все пак те ще се гласуват. Шокиращите и скандални текстове наистина ще влязат скоро в пленарната зала.

Нелепо е, че Правната комисия или парламентарния председател Цвета Караянчева, която освен с географията, няма нищо общо и с правото, не се допитаха дори до основания от предишния шеф на НС Димитър Главчев Съвет по законодателството. Юридическият консултативен орган има в редовете си и теоретици, и практици на наказателното право. Разбира се, това си има своето обяснение. Всички нормални юристи са против такъв произвол. Тези мнения изказаха немалко светила – от адвокатурата до Пламен Панайотов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.