Без разрешение изсекли дървета в Борисовата градина

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bez-razreshenie-izsekli-darveta-v-borisovata-gradina/52103 SvobodnoSlovo.eu
Без разрешение изсекли дървета в Борисовата градина

На сесията на Столичния общински съвет се разбра, че изсечените 28 дървета нямат нищо общо с позволените за премахване от Район “Средец” 11 броя иглолистни и широколистни.

28 здрави дървета, вместо 11 изсъхнали и прораснали в бетона

Собственикът на терена си е позволил да прочисти част от имота, без да следва издадения от район “Средец” документ 

Oбщината наложи максимална глоба от 100 000 лева

Абсолютно незаконно е била изсечена жива гора в Борисовата градина на терена на къпалнята “Мария Луиза”. Това се разбра по време на изслушването по казуса в Столичния общински съвет. Собственикът на терена е получил разрешение от Район “Средец” да премахне общо 11 дървета - сухи и такива прораснали в бетона, а вместо тях започнало заличаването на 28 други, здрави дървета, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че на 1 февруари собственикът си е позволил да прочисти част от имота, без да се интересува от ред и правила. “Затова и без колебания разпоредих налагането на най-голямата възможна глоба в размер от 100 000 лв. на собственика на дружеството “Парк Мария Луиза”, обясни Фандъкова.

Тя веднага е разпоредила на директора на дирекция “Зелени системи” да отиде на място и да направи проверка, като е бил извикан и екологът на район “Средец”. До ранния следобед те съставили констативен протокол за заварените на място изсечени дървета в североизточната част на терена, каза Фандъкова и обясни, че по-късно на база на картотеката на дървета е установен и точният брой отсечени - 28.

“Колегите от дирекция “Зелена система” установиха, че на 26 януари 2023 г. Район “Средец” е издал разрешение за отсичане на 11 дървета на частния терен. Става дума за подробно описани в експертната оценка към заповедта пет иглолистни дървета, за които екологът на района е констатирал, че са напълно изсъхнали, и шест широколистни, израснали върху бетонни стълби и подпорни стени. Проверката на дирекция “Зелена система” установи, че по издаденото разрешително от района не са премахвани разрешените дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ”, каза още Фандъкова.

бетонни стълби и подпорни стени. Проверката на дирекция “Зелена система” установи, че по издаденото разрешително от района не са премахвани разрешените дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ”, каза още Фандъкова.

Сутринта на 2 февруари се е разбрало, че в частния терен отново има машини и е започнала втора проверка. В нея се включва и дирекция “Общински строителен контрол”, чиито екипи констатират изкопни дейности, коловози и дейности по подравняване на терена, най-вероятно с цел да се покрият следите от отсечени дървета, уточни Фандъкова.

От градската управа са подали сигнал към СДВР и прокуратурата, които да се заемат със случая и очакват незабавни действия, каза председателят на СОС Георги Георгиев, който инициира изслушването по казуса в градския парламент.

Трайчо Трайков, кмет на Район “Средец”: Вкарали са техниката в парка и са започнали

Разрешителното, което е поискано от нас, въобще не е било консумирано. Фирмата, която стопанисва къпалнята, го е получила и на следващия ден, без дори да изчака да минат 48 часа или да уведоми, е вкаралa техниката в парка и е изсякла съвсем други дървета.

Изсечена е жива гора, масив, не става дума за объркване. Това според мен е преднамерено действие и аз затова апелирах към Столичната община, да им заяви, че бизнес с тях няма да се прави, разрешения за нищо няма да им се дава.

От фирмата съобщиха за проект за къпалнята преди няколко месеца, беше им издадена виза за проектиране. За момента предстои да видим какъв ще е ефектът от наложените санкции.

При всички положения на тези близо 2 дка трябва да се засадят нови зрели дървета и това е най-малкото

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.