Безхаберието е голямо и опасности дебнат отвсякъде. Фандъкова, спите ли?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bezhaberieto-e-golyamo-i-opasnosti-debnat-otvsyakade-fandakova-spite-li/6579 SvobodnoSlovo.eu
Безхаберието е голямо и опасности дебнат отвсякъде. Фандъкова, спите ли?

Безхаберието е голямо и опасности дебнат отвсякъде. Затова може да те убие шахта докато вървиш на улицата. Затова може да те убие фонтан. Може да те убие кабел. Да те убие дупка, непочистена висулка, виснал покрив. Безотговорността на другите може да убие теб. Докато се разхождаш по улицата.

14 февруари 2021 г. 16-годишно момче е убито от токов удар след като стъпва на шахта в центъра на София. Тогава институциите дружно започнаха да се вайкат и да имитират загриженост и действия. Задействаха се някакви проверки за състоянието на шахтите не само в столицата, но и в цялата страна. Тези проверки касаеха шахтите, през които преминават всички градски комуникации. Резултатите от тях не са съвсем ясни и може би ще излязат на дневен ред след някой трагичен инцидент. Защото у нас така работи.

Проблемите с шахтите в столицата нито са от днес, нито са от вчера. Общината годишно плаща десетки хиляди левове заради дела и то само в случаите, при които има доказана вина от страна на местната управа. Според информация на Lex.bg за последната година СО е загубила 11 дела, заведени за инциденти в различни столични квартали. Платени са над 150 хиляди лева под форма на обезщетения, но какво от това?

Какво свършиха или не свършиха институциите докато си прехвърляха отговорността след трагичния инцидент на 14 февруари с 16-годишния Людмил, остава под въпрос. Днес обаче отново имаме повод да си говорим за това колко оспасна е градската среда и как институциите нехаят. В обедните часове на 30 ноември бременна млада жена пропада в шахта в центъра на столицата посред бял ден. Състоянието й не е ясно.

Ясно е обаче, че българските институции упорито спят. Спят пред опасностите, които дебнат нас зад всеки ъгъл. Или умело си затварят очите пред тях, защото иначе ще трябва да свършат някаква работа, да накажат някого, когото не трябва да наказват. Резултатите са печални за нас - обикновените хора. И докато у тези, от които зависи нещо, няма чувство за отговорност, но пък има добре приспана съвест, ще броим трагични инциденти и ще се молим случаят с Людмил да не се повтори, а 38-годишни млади жени няма да загубят бебетата си, защото са дръзнали да се разходят в центъра на София.

Джесика Вълчева

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.