Безкрайните ремонти

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bezkraynite-remonti/5733 SvobodnoSlovo.eu
Безкрайните ремонти

Има още време за ремонти. Под това мото провежда политиката си Столичната община по отношение на изпълнението на капиталовите програми през последните години. В тях се вкарват грандиозни обекти, ръководството си прави пиар, като ги презентира, а в края на годината нищожна част от инвестициите са реализирани.

Все ще станат някога и улиците, и тротоарите, и релсите. Ако не това лято, другото. Ако зимата и дъждът забавят проекта, ще чакаме пролетта. В крайна сметка има време за всичко.

Има време и за ремонти на ремонта по импозантния проект ул. "Граф Игнатиев". Още никой не го е забравил. Има обаче нов повод да стане актуален. Настилката пак е пропаднала, потрошена, разкъртена, опасна и всякаква, каквато не трябва да бъде две-три години след поставянето й.

Обаче ръководството на Столичната община приема това спокойно, за даденост, за нещо обичайно. И защо да се смущава - проектът е в 8-годишна гаранция! А това на 100% оневинява кметството. То не е отговорно, защото, нали... има гаранция. Това е вълшебната дума, която отваря вратата към чистата съвест.

Оправданието, че столичани няма да плащат директно за общите общински и строителни гафове, обаче не е хич уместно.

Както е добре известно, реконструкцията на Графа струва 25 милиона лева, а част от парите са европейско финансиране. Чрез глоби, санкции, поправки, ремонтчета фирмата-изпълнител губи периодично части от тази голяма сума. Само до средата на юни 2019 г. проектантската фирма е отнесла глоба за 35 000 лева, строителният надзор - 86 000 лева, а самият изпълнител първо получи сметка за 110 000 лева, последвана от 57 000 лева, други 3000 лева... И така до 567 000 лева. Последващите ремонти в гаранцията не се знае на каква стойност са, но явно не тревожат никого.

Излиза, че финансовите наказания са нищожни на фона на 25 милиона. И така на изпълнителя сметката му излиза. Никой не допуска, че той ще излезе на загуба от цялата хамалогия. Защо тогава да се плаши от глобите? Той е получил вече толкова много, че всички последващи санкции са незначителни.

Така и фирмата е доволна, и общината е удовлетворена. А и остават още пет години в гаранция. Значи има време за още ремонти.

Деси Велева

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.