БЕЗОБРАЗНО ЛИЦЕМЕРИЕ ПО КОЛЕДА Празници от „кумова срама“.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bezobrazno-licemerie-po-koleda-praznici-ot-kumova-srama/26603 SvobodnoSlovo.eu
БЕЗОБРАЗНО ЛИЦЕМЕРИЕ ПО КОЛЕДА     Празници от „кумова срама“.

 

от Евгени Минчев

Безсилен съм пред натрапената традиционност на този „празник“ но странично мнение няма да навреди. Да повторя ли, че Коледа е илюстрована заблуда, под която трябва да се потърси повече дълбочина и смисъл.

Съсредоточаването на  материалните потребности на хармана на духовното извисяване, обезсмисля всичките ни усилия. За повечето хора това е истерично пазаруване, отрупване с подаръци без всякакво приложение и смисъл, чувство на задължение да не бъде забравен някой, изобилие от сърми, ошав и боб. Постоянно бъркане в кесията, която трябва да бъде достатъчна за Коледа, за Нова година, за Васильов, Иванов, Йорданов ден.

Сметката не излиза, духът е сломен а Коледа е точно празник на духа. И Коледа и Бог ще бъдат задоволени от съвсем простички проявления на вашата празничност, като благодарност, покаяние, смирение, вглеждане в себе си, пренастройване на обичайното ни състояние в радост, веселие и доброта, не непременно на фона на пластмасови елхи и точен брой блюда.

Хора, които са обикновено сърдити, необщителни и груби, се хващат за Коледа, мрънкат за своята набожност, съкън да излъжат околните но и Бог колко са прилежни. Аз не вярвам на такава духовност, която е временна, патетична, куха.

Като харчите толкова пари за радост- къде е тя? Бабите се облягат на изпитания семеен рекет и изискват да се въртите около тях. Но внуците се тъпчат „за да не обидят баба“ и си пращат смс-и на телефоните.

Родителите непременно трябва да навестят кумовете и то е визита от „кумова срама“. Гледката на разчекнато прасе и самодоволни пиянски физиономии, едва ли е гледката отвисоко, която иска Бог в своето име. Отрочетата ще се напият или надрусат на 25-ти декември, защото е паднала празничната задръжка. Ще казват, че са си изкарали „мноО яко“ . Празник ли е това или мини сериал с кухненско-семеен сценарий?

И най-безсрамното тук е икономическото извращение. Библията казва „Вън търговците от храма“ а ние насила ги тикаме там, където всъщност те са отдавна. Само умножаваме богатството им, за сметка на разпиляната ни духовност.

1 Коментара

Иванов

преди 1 година

"Съсредоточаването на материалните потребности на хармана на духовното извисяване, обезсмисля всичките ни усилия. За повечето хора това е истерично пазаруване, отрупване с подаръци без всякакво приложение и смисъл" Браво, великолепно, винаги съм го мислил по същия начин. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЗИ СВЯТ ДА ЗАЖИВЕЕ ПО ДРУГИ НОРМИ, ДА ЗАГЪРБИ НЕ САМО ТОВА МАТЕРИАЛНО ОСКОТЯВАНЕ, НО ДА ПОМИСЛИ ЗА ИСТИНСКИ ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ. Като гледам какви детски филмчета се предоставят на децата , гарантирано това ще са бъдещите дебили. Поклон и благодарност на автора.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.