Броят на полицаите, които ще пазят протеста срещу БФС, гони броя на колегите им от протестите 2020 г.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/broyat-na-policaite-koito-shte-pazyat-protesta-sreshtu-bfs-goni-broya-na-kolegite-im-ot-protestite-2020-g/121153 SvobodnoSlovo.eu
Броят на полицаите, които ще пазят протеста срещу БФС, гони броя на колегите им от протестите 2020 г.

Националният ни отбор по футбол ще е домакин днес на Унгария в предпоследна среща от европейските квалификации. Мачът ще се играе на националния стадион "Васил Левски" от 19:00 ч. и ще бъде без публика. Междувременно от СДВР съобщиха, че 1600 полицаи ще обезпечават обществения ред в центъра на столицата, по време на протестите около двубоя. На стадиона ще присъстват представители на три охранителни фирми.

Столичният градоначалник Васил Терзиев е провел среща със СДВР, на която са били обсъдени мерките за сигурност по време на двубоя между България и Унгария.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението в района около Националния стадион "Васил Левски". Столичният инспекторат, съвместно с организатора на футболната среща, ще извърши проверка за състоянието на обекта и зоната около стадиона преди и след провеждането на спортното събитие.

1600 служители на реда звучи наистина внушително като бройка. Логично възниква въпросът имало ли е друго мероприятие в столицата, на което да са били мобилизирани толкова служители на реда? Проверка на ФрогНюз установи, че най-висока концентрация на полицаи е имало по време време на протестите през 2020 г. срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев и кабинета "Борисов 3". Най-много са били на 20 юли - 2296. Тогава, на 12-ия ден от началото им, беше задържан адвокат Минчо Спасов след спирането на метрото. На 20 юли бяха направени и шест блокади в София - на Народното събрание, Министерския съвет, БНТ, Орлов мост, Попа и Първо районно управление. 

На 21 юли е имало няколко протеста, като полицаите са били 2178 и 2278. Не става ясно дали са едни и същи служители, към които са се присъединили още 100 души, или са общо 4456. 21 юли беше денят, в който се гласува вотът на недоверие, внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова. Същият ден беше организирана и акция от граждани, които чакаха Борисов на изхода на правителствената аерогара до летище София, който преди това беше в Брюксел. 

По време на антиправителствените протести през 2020 г., чиито искания бяха насочени към оставките на кабинета на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, се появиха съмнения дали МВР не използва частни гардове при охраната. Началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойчев тогава заяви, че такива лица няма.

Въпросът сега е, дали и довечера няма да се активизират подобни лицаи провокатори.

frognews.bg

3 Коментара

Помнещ

преди 6 месеца

На протеста на 2 Септември 2020 беше пълно с мутри преоблечени като куки. Някои ги знаем от охраната на нощни клубове. Други просто се различаваха от редовите полицаи по физика и физиономии. Аре сега тинтири минтири, нямало внедрени...

Коментирай

ЛУД ГИДИЯ

преди 6 месеца

ОТ ТРИМАТА НА СНИМКАТА НАЙ-ИТЕЛИГЕНТЕН ФЕЙС ИМА ЧОВЕКЪТ С ШАПКАТА.БАРБА ГАНЬОС РЯПА ДА ЯДЕ.

Коментирай

Иван Пеев

преди 6 месеца

Няма да се уморя да повтарям, тези случайници във футбола, благодарение на парите на пловдивските брокери и голяма доза късмет, направиха нещо невероятно. Спряха ги, защото букмейкърите не губят, а спечелиха от тях много. Сега тези антифутболисти всячески се стремят да ограничат представянето на момчета МНОГО по-добри от тях, за да не си помисли някой, че те не са футболни богове. Дабравих да включа Ицата, но той си знае. Срамота, некадърници, оставка и забрава. Поколение '94 е време да бъде "погребано".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.