Църквите в Несебър са запазени без съвременна намеса вече повече от 1000 години

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/carkvite-v-nesebar-sa-zapazeni-bez-savremenna-namesa-veche-poveche-ot-1000-godini/113376 SvobodnoSlovo.eu
Църквите в Несебър са запазени без съвременна намеса вече повече от 1000 години

Несебър е вписан в списъка на градове световно културно наследство. Това са добре запазените късноантични и средновековни църкви. В момента може да се видят останки от над 20 от тях, като отворени за посетители в момента са само шест. Но така или иначе, техният брой ще нарасне в близко време. Тези църкви създават една невероятна атмосфера и много важно е, че те са запазени почти без никаква съвременна намеса до наши дни вече повече от 1000 години. Това каза директорът на Музей "Старинен Несебър" Тодор Марваков в рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус".

Той посочи, че Музеят е създаден през 1956 г., като първата експозиция на музея е била в църквата "Свети Йоан Кръстител". По думите му Музеят не може да бъде разгледан в своята цялост в рамките на няколко дни.  

"Всяко следващо посещение човек може да открие нещо ново, нещо, което е пропуснал предишните пъти, когато е идвал, нещо, което ще го впечатли отново. Това е част от магията на музей "Старинен Несебър". През това лято ние сме отворили за посетители осем обекта, от които шест църкви, Археологическият музей и Вятърната мелница на Провлака. 7 дни в седмицата без почивен ден са отворени четири от църквите, Археологическият музей и Вятърната мелница, където човек може да се запознае с невероятното богатство на Несебър, като става въпрос за една непрекъсната история от приблизително 3000-хиляден период. Дори нещо повече – ние имаме и временна експозиция, която представя най-интересните праисторически материали, откривани в непосредствена близост до Несебър. Можем да разширим времевия хоризонт до епохата на неолита, т.е. да върнем назад 7000 години. Има за всекиго по нещо", разказа археологът.  

По думите на Тодор Марваков през последните години палитрата от посетители на обектите на музей "Старинен Несебър" е изключително шарена. Той посочи, че посетителите не са само от Европа, а от дестинации като Аржентина, Канада, Австралия, САЩ, Китай, Япония, Южна Корея. 

"Интересът е сериозен. Главната цел е ние да излезем извън рамките на активния летен туристически сезон, защото своето очарование Несебър има и през зимните месеци, когато градът е много притихнал, много спокоен и е много приятен за разходки, за разглеждане, докато през лятото е малко по-оживено", обясни той.   

Марваков посочи, че на много малко места могат да се видят църкви, които са запазени до покрив без кой знае какви съвременни намеси. По думите му другото нещо, с което Несебър впечатлява посетителите си, е запазената улична мрежа на града. 

"Несебър така или иначе никога не е имал кой знае какво сериозно съвременно инфраструктурно строителство. Уличната мрежа е такава, каквато е била преди 1000 години. Атмосферата на тези криви улички с добре запазени на места къщи създават една специфична атмосфера и няма човек, на който да не му хареса. Естествено, перла в короната е църквата "Свети Стефан", която се посещава на година от над 60 000 души туристи. Тя е отворена целогодишно, без почивен ден и в нея човек може да види уникални стенописи от ХVI век, над 1000 изображения, където изображенията на светците не са застинали във времето, а сякаш светците имат съвсем човешки черти. Другата невероятна църква е "Свети Йоан Кръстител". Тя е от Х век и е запазена до купол, където ние сме представили част от иконите, открити в Несебър, както и една малка експозиция от проучванията", разказа археологът.  

Той посочи,че една от основните задачи на Музея е да успеят да съхранят за бъдните поколения културно-историческото наследство.

https://www.varna24.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.