Честваме 139 години от Освобождението на България

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/chestvame-139-godini-ot-osvobozhdenieto-na-balgariya/25913 SvobodnoSlovo.eu
Честваме 139 години от Освобождението на България

България отбелязва 139 години от Освобождението си. На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Месеци по-късно, през юли мирният договор от 3 март 1878 година е ревизиран и е подписан Берлинският договор, който разделя Санстефанска България.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото народно събрание от 1990 година датата е обявена за национален празник.

Тази година националният празник на страната ще бъде отбелязан с различни прояви. От 11.00 часа ще се състои тържествена церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. На нея ще присъстват държавният глава Румен Радев, служебният министър на отбраната Стефан Янев, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и други.

По повод на Националния празник – 3 март, в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

По традиция ще се състоят и тържествените чествания на националния празник на връх Шипка.

Тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ в София ще е от 18.30 часа. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. Командващ на тържествената проверка ще бъде командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Резултат с изображение за 3-ти март

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.