Д-р Борислав Цеков: Инициаторите на референдума за еврото подмамиха хората и изхабиха енергията им

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/d-r-borislav-cekov-iniciatorite-na-referenduma-za-evroto-podmamiha-horata-i-izhabiha-energiyata-im/113122 SvobodnoSlovo.eu
Д-р Борислав Цеков: Инициаторите на референдума за еврото подмамиха хората и изхабиха енергията им

Въпроси, които са решени във вече ратифициран и влязъл в сила международен договор, не подлежат на референдум“, обясни юристът. Той очаква КС да се произнесе в рамките на няколко месеца

Ясно е какво гласува Народното събрание - отхвърли предложението за свикване на референдум по въпроса дали да бъде отложено присъединяването на България към еврозоната. Оттук нататък тече битка на интерпретация на факти, която цели да донесе допълнителни точки на поддръжниците на идеята за референдум. Това каза за ''Твоят ден'' доц. Христо Христев, преподавател в Юридическия факултет на СУ.

Той определи жалбата на "Възраждане" пред КС като очакван ход. "Ако има достатъчен брой подкрепили депутати, последната дума ще бъде на съда. Не виждам необходимост от прегласуване, но дори да има такова, едва ли резултатът ще е различен. Всеобщото мнение е, че така зададен, въпросът противоречи на конституционната и законодателната уредби. Според практиката на КС институциите трябва да изпълнят задължението си към евроинтеграцията. Провеждането на такова допитване противоречи и на правната уредба на ЕС", коментира той.

Юристът д-р Борислав Цеков смята, че волята на парламентарното мнозинство за референдума е ясна - отхвърляне поради непротивоконституционност и незаконосъобразност. "Отделен е въпросът, че доста небрежно беше подходено от гледище на парламентарната процедура. Не е ясен текстът, който е гласуван", обясни той.

По думите му по жалбата на "Възраждане" КС вероятно ще се произнесе в рамките на няколко месеца, вероятно до края на годината. "Въпроси, които са решени във вече ратифициран и влязъл в сила международен договор, не подлежат на референдум. Изходът е предначертан. Дали да се въведе еврото и кога, е въпрос, решен с изричен текст в протокола за присъединяване към ЕС. Инициаторите на референдума подведоха и подмамиха хората, изхабиха енергията им, предложиха нещо незаконно и трябва да понесат отговорност за това", заяви Цеков.

epicenter.bg

5 Коментара

Гост

преди 9 месеца

Както и да го въртите истината е че просто се изплюхте на 470 000 признати подписа. Като не е правилен въпроса поправете го в правната комисия на НС без да изопачавате смисъла му. По-лесно беше да забраните референдума защото кой знае как ще гласува народа. Мекерета.

Коментирай

Дан Дан

преди 9 месеца

Абе що се правят на улави всички. Референдума не е за отхвърляне, а за отлагане. Няма дата за приемане. Не може да нарушиш несъществуващо условие. Може 2025, може 2035, а може и 3035 да се приеме. Кат са толкоз ербап да бяха писали дата. Ама не са. Що? Ами да могат да изнудват. Да шикалкавят и да си правят квото си искат. Разиграват Ни както си искат. Да кажат: приемаме Ви. Па ние ще решим коги ще влезем :) .

Коментирай

Т.е.

преди 9 месеца

Суверен е ЕС, а не българският народ. Така ли?

Коментирай

каква глупост!

преди 9 месеца

отхвърляне поради непротивоконституционност

Коментирай

Кольо

преди 9 месеца

Цеков ти слънчаса ли или си си идиот по рождение?! Вие " демократите" НИКОГА няма да допуснете референдум дори к 2 милиона редовни подписа! Ще донесете от 9 дерета "аргументи" за да го отхвърлите. Защото се подли мекерета помияри, слугуващи на чужди господари.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.