Д-р Мими Виткова: Държавата е абдикирала напълно. Търговският статут на лечебните заведения няма да реши проблемите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/d-r-mimi-vitkova-darzhavata-e-abdikirala-napalno-targovskiyat-statut-na-lechebnite-zavedeniya-nyama-da-reshi-problemite/113211 SvobodnoSlovo.eu
Д-р Мими Виткова: Държавата е абдикирала напълно. Търговският статут на лечебните заведения няма да реши проблемите

”Държавата е абдикирала напълно, защото решихме, че търговският статут на лечебните заведения ще реши всички проблеми. Не става така. Никой икономист не би си позволил да твърди, че здравната система е един класически пазар.”

Това заяви пред bTV бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Според нея здравеопазването е елемент от националната сигурност на една страна.

„Всяка година парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице. Не може да строим болница след болница в няколко града в страната, а цялата останала част на страната да е без сериозна медицинска помощ, без кадри“, отбеляза д-р Виткова.

Тя изрази мнение, че държавата трябва да влезе в ролята си на автор на модела и на регулатор и контрольор в изпълнението на всички решения.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Николай Болтаджиев от своя страна каза, че държавата свръхрегулира и свръх се намесва в сферата на здравеопазването.

"Здравеопазването не е социална дейност. То се подчинява на икономически механизми. Здравеопазването е стопанска дейност. Болниците са стопански предприятия, които се подчиняват на механизмите като стопанска дейност.

На здравеопазването трябва да се гледа като на сфера, в която трябва да се инвестира частен капитал", категоричен бе той.

frognews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.