Да обясня какъв е проблема с американското ядрено гориво и защоо е неподходящо за АЕЦ Козлодуй

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/da-obyasnya-kakav-e-problema-s-amerikanskoto-yadreno-gorivo-i-zashtoo-e-nepodhodyashto-za-aec-kozloduy/134808 SvobodnoSlovo.eu
Да обясня какъв е проблема с американското ядрено гориво и защоо е неподходящо за АЕЦ Козлодуй

Да обясня какъв е проблема с американското ядрено гориво и защоо е неподходящо за АЕЦ Козлодуй. Всеки реактор се проектира за работа с определено гориво. Единствено главния конструктор на реактора може да каже КОМПЕТЕНТНО дали едно гориво е подходящо или не. 

Такова мнение не е искано, нито давано от Росатом. Българските бюрократи на своя глава са подписали договор с американците и под техен натиск, за това гориво. 

С вкараването му в реактора, отпадат всякакви гаранции и ангажименти от страна на производителя. Предполагам, че ще има и проблем със застраховането, защото никой застраховател, няма да застрахова подобен реактор или ако го направи ще завиши сериозно цената.

Има и още един въпрос - кой ще понесе отговорност при авария и унищожаване на реактора? 

Нагледното обяснение е следното:

имате кола с дизелов двигател и сипвате в резервоара банзин или обратното. Нали на всички е ясно, че този двигател няма да работи нормално и накрая ще аварира?

Виктор Папазов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.