Далавера за 7 млн.: Димитър Бръчков и Живко Лешоядо заграбиха най-скъпата сграда в Петрич с кредит от ПИБ (ПЪРВА ЧАСТ + снимки)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dalavera-za-7-mln-dimitar-brachkov-i-zhivko-leshoyado-zagrabiha-nay-skapata-sgrada-v-petrich-s-kredit-ot-pib-parva-chast-snimki/112758 SvobodnoSlovo.eu
Далавера за 7 млн.: Димитър Бръчков и Живко Лешоядо заграбиха най-скъпата сграда в Петрич с кредит от ПИБ (ПЪРВА ЧАСТ + снимки)

Кметът на Петрич Димитър Бръчков, главен герой в над 30 досъдебни производства, откъдето тепърва чакаме сензационни новини, се оказа скрит собственик на 60% от най-скъпата сграда в региона – мола, разположен на топ терен на пъпа на града, разкрива източник от прокуратурата, която е проявила интерес към начина на придобиване на зданието.

Не е тайна, че съдружник в имотната схема, оценявана на над 7 милиона лева, е старият му партньор в задкулисните сделки – общинският съветник Живко Карадалиев с много значителния прякор Лешоядо.

Зданието бе собственост на „Кейджей” ООД, софийско дружество, в което участие има Живко Лешоядо. Топ сградата се намира на централната ул. „Гоце Делчев“ №12 и е 5-етажна, разположена върху площ от 1082 кв.м.

Върху разгънатата й площ от 7376 кв. м. има таверна, зала за казино, 2 банкови офиса, 22 магазина, кафене, 2 хотелски етажа с 6 апартамента и 26 стаи, конферентна зала, кафене, снекбар, няколко офиса, фитнес зала.

Върху 5-етажния мастодонт близо до сградата на общината има учредени 4 ипотеки – от 2006, 2007, 2018 и 2016 г., поради което парите от евентуалната продажба би трябвало да отидат в банките.

Наскоро, обаче, към Централен Южен мол, който петричани познават и като „Ален мак“, интерес проявиха хора с пари, като бившия митничар Марио Минев, който смяташе да премести там Специализирана болница за рехабилитация „Ванга“, която доскоро се намираше на стадиона, обяснява прокурорският източник.

Марио Минев смятал да премести СБР в сградата на мола, но тандемът Бръчков-Лешоядо прилапал сградата с банков кредит и доказуема счетоводна машинация, която е интересна за прокуратурата

Заради враждата на Бръчков с Марио Минев, обаче, Лешоядо чрез подставено лице взел кредит от ПИБ, където директор, забележете, е Георги Цилев, на чиято съпруга пък бе дадено да открадне близо 300 000 лева с ремонт на оградата на парка в Петрич, за което вече писахме. Т.е., пито – платено…

Така Цилев отпуска 2 000 000 лева кредит с нова ипотека на сградата. А Бръчков чрез счетоводни трикове, осъществени от счетоводната къща на Георги Тренчев – бивш председател на ОбС Петрич допреди година и вярно куче на пробития кмет, успяват да врътнат допълнителни 2 500 000 лева.

Така Бръчката и Лешоядо откупуват зданието за 4 500 000 лева на името на подставено лице – чужденец, което е момчето за всичко на Живко Карадалиев. Простата сметка сочи, че печалбата им ще е поне 2,5 милиона, потрива ръце прокурорът.

Наскоро на среща в петричкото заведение „Винарната“ Живко Лешоядо и Бръчката си спретнали орташки скандал, при който на всеослушание кметът, бъдещ обвиняем, казал на всеослушание – „Нали знаеш кой осигури плащането, сега аз казвам какво и как“.

Живко Лешоядо е стар ортак в схемите на Бръчков

В момента Бръчката и Лешоядо преобразуват сградата, като смятат да продават горните етажи на части като отделни апартаменти, магазинната част също ще се продава, а в мазето ще местят незаконната им дискотека City Club, която в момента в разрез със закона се намира в градското читалище „Братя Миладинови“.

ОЧАКВАЙТЕ втора част на разследването, за да научите кои са останалите участници в схемата с мола в Петрич 

Източник: narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.