Държавата проверява ли Марешки, или го скри в сивия сектор, за да не дразни?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/darzhavata-proveryava-li-mareshki-ili-go-skri-v-siviya-sektor-za-da-ne-drazni/25056 SvobodnoSlovo.eu
Държавата проверява ли Марешки, или го скри в сивия сектор, за да не дразни?

5 проверки срещу Марешки и нито една не е завършена

lКато депутат той гласува закони, с които определя правилата за всички в държавата. Поради това е редно да се обяви публично дали самият той ги спазва

Телевизиите показаха любопитни кадри оня ден, в които Веселин Марешки крайно изнервен водеше дебат в парламента с председателя на комисията за т.нар. сив сектор Емил Димитров, по известен като Ревизоро. Уникално! Един депутат, чийто имунитет е отнет точно заради съмнения, че не с единия, а с двата крака е в сивия сектор, получава парламентарно време да се рекламира!

Историята с Веселин Марешки, когото дори президентът заведе при папата, щеше да бъде комична, ако не става подозрителна.

Има 5 проверки от различни държавни институции - толкова са образувани срещу компании на бизнесмена и депутат Веселин Марешки или за бизнеси, в които са негови фирми, в които пък участват някои негови депутати. А това, което свързва проверките, е, че нито една от тях не е приключила. Въпреки че се извършват вече няколко месеца.

Едната е директно срещу бизнес на Марешки - за дъмпинг с цените на горивата. Прави се от Комисията за защита на конкуренцията и тече още от миналата година. Всъщност темата за горивата стана актуална тия дни, след като в парламента в сряда приеха отчета на КЗК за 2016 г. В него наред с останалата дейност на регулатора е отбелязана и проверката за картел при горивата, която приключи със заключение, че такъв няма.

Това даде повод на депутата от БСП Румен Гечев да поиска оставката на шефката на КЗК Юлия Ненкова. Дебатите не минаха и без Марешки, който заяви, че има големи разлики в цените по бензиностанциите на една и съща верига.

А именно такава би трябвало да показва, че картел няма. Защото ако имаше, цените трябваше да са еднакви навсякъде при всички вериги.

Другата проверка срещу Марешки пак е от КЗК. Тя е за нелоялни практики при търговията с лекарства и започна в началото на тази година.

Сигналът дойде от прокуратурата и в него се съдържат данни, че Марешки и негови подчинени притискали аптеки да пазаруват от фирмата му “Фармнет”. Ако откажели, били заплашвани, че Марешки ще отвори аптека до тази на конкурента и ще го съсипе с ниски цени.

При започването на проверката от КЗК заявиха, че са налице "основателни съмнения за извършени недобросъвестни действия от страна на представители на “Фармнет” АД, които увреждат или могат да увредят интересите на конкурентите".

Третата директна проверка срещу Марешки е от НАП и е пак за горива. В началото на тази година данъчните влязоха във фирмата на бизнесмена “Трейднет Варна”, през която минават доставките за бензиностанциите му. Веска Марешка - майка на Веселин Марешки, и формален собственик на фирмата, чрез процедурни хватки успя да отложи проверката с три месеца. Сега вече тя би трябвало да е подновена. Което пак дава повод за съмнение - ако всичко е наред, защо е нужно да се използват такива методи за отлагане на ревизията.

Още две проверки - от НАП и прокуратурата, се отнасят за бизнес, в който участва Марешки. Това е т.нар. реекспорт на лекарства. При него медикаменти, които частично или изцяло се плащат от здравната каса, се заявяват за продажба на българския пазар, но се изнасят в чужбина заради по-високата им цена там.

Информацията, която излезе в различни издания по повод започналите проверки, е, меко казано, притеснителна.

За горивата например Марешки твърди, че въпреки ниските цени, на които продава, печели. Но финансовият отчет на “Трейднет Варна” показва, че фирмата е на загуба, а през 2015 г. бизнесменът губи по 1915 лв. на ден от бензиностанцията си във Варна.

Кое е вярното и кой дава неверни данни - Марешки или финансовият отчет? Ако в документа са посочени неверни данни, би трябвало да има сурови глоби. Още по-странно обаче би било, ако пък твърденията на бизнесмена са подвеждащи.

За бизнеса му с горива има още куп притеснителни публикации. Пак финансовият отчет на фирмата показва, че доставната му цена на едро е 1,42 лв. на литър дизел. Но такава няма, поне не официално, сред всичките доставчици на едро у нас. Това поставя въпроса има ли неофициални цени и на кого и срещу какво се предлагат те. И плащат ли се всички данъци в такива случаи.

Един от доставчиците на Марешки - фирма “Полисан”, бе проверявана от полицията и митниците. Други доставчици на бизнесмена се оказаха в списъка на НАП за рисковите фирми, свързани с измами с ДДС.

В една от бензиностанциите на Марешки бе открит дизел със завишено съдържание на сяра. За него НАП и митниците имат съмнения, че идва от Молдова, но вносът му се оформя като тежко гориво, за което акцизът е много по-нисък от този на дизела.

А в края на миналата година от петролната и газова асоциация в парламента представиха данни, че ако са платени всички данъци, транспортни и други разходи, не е възможно литър дизел да струва 1,82 лв, за колкото продава Марешки.

И за бизнеса му с лекарства информациите са не по-малко притеснителни.

Като например тази, че бизнесменът притиска конкурентни аптеки да купуват от него лекарства на едро. И ако откажат, ги плаши, че ще ги фалира, като отвори своя аптека до тях и им съсипе бизнеса с ниски цени. Надали това може да се нарече честна конкуренция.

Други публикации показват, че през 2012 г. Марешки е продал за 500 лв. “Трейднет България” - фирма, която се занимава с търговия на лекарства, а впоследствие и с реекспорт на лекарства. Същата фирма през 2012-а и 2103 г. има приходи за общо над 700 млн. лв.

Купувач е неизвестната в медицинските среди рускиня Нина Катченко. Каква е причината за това бизнесменът да развие компанията до такива размери, след което да я продаде за повече от скромна сума, от документите не става ясно.

Ясно е, че “Трейднет” не е затънала в дългове, а печалбата е повече от солидна -- по над 3 млн. лв. за 2012 и 2013 г. Така че отпада версията Марешки да се е отървал от губещ бизнес.

А след продажбата връзката с фамилията Марешки се запазва. Оказва се, че “Трейднет” ползва един и същи склад във Велико Търново с “Фармнет” на Марешки. А Веска Марешка е посочена като представител на “Трейднет” пред българските институции.

“Трейднет България” бе посочена от КЗК като една от фирмите, занимаваща с реекспорт на лекарства, който се проверява от НАП и прокуратурата.

Данъчните проверяват 17 фирми, сред тях са “Трейднет България” и “Фармнет”. Имало данни покрай тях за още четири фирми, но били без адреси и активи, нямали ясно установени собственици, а като седалища са посочени София, Силистра, Ихтиман и Велико Търново. Седалището на “Трейднет България” например е преместено от Варна в Ихтиман, след като фирмата е купена от рускинята Нина Катченко.

Тя е от градче във Волгорадска област в Русия, а наскоро стана ясно, че къща там притежава и Светлана Марешка - съпругата на Веселин Марешки. Дали това е плод на чиста случайност или е индикация за свързаност между купувач и продавач не е ясно.

От НАП описват следната схема при реекспорта - дадена фирма заявява за българския пазар лекарства, най-често напълно или частично плащани от здравната каса.

Лекарствата се доставят до точно определени аптеки - засега е доказано, че има такива във Варна и в Силистра. 30% от лекарствата се продават на пациенти, около 70% се изкупуват от търговци на дребно, финнасирни от фирма, която се занимава с износ. Те се реализират в Англия, Румъния, Гърция и други държави от ЕС на много по--високи цени от тези в България.

Целта на проверката е да се установи дали реекспортът на лекарства се използва за укриване на ДДС и дали се източва здравната каса.

В официално изявление наскоро от офиса на Марешки казаха, че “Трейднет България” е един от наемателите на складови площи в логистичните центрове на “Фармнет” и като такъв собственикът му е в правото си сам да определя търговската политика на дружеството си. Недопустимо било внушението, че двете дружества са свързани по какъвто и да е начин и е налице каквато и да е злоупотреба.

Но по смисъла на ДОПК представителните функции на Веска Марешка относно “Трейднет България” е достатъчно основание двете фирми да се считат за свързани лица.

Поради всичките тези публикации и изброените в тях разминавания и посочени нееднозначни сделки е редно резултатите от проверките да бъдат оповестени публично.

Ако Марешки беше редови бизнесмен, може би нямаше да има нищо чак толкова притеснително, че проверките се проточват с месеци и резултат няма.

Но от 26 март Марешки е депутат, а малко по-късно стана и зам.-председател на Народното събрание. Тоест той вече е публична личност и е един от тези, които предлагат и приемат закони, с които определят правилата в държавата за всички.

То тогава повече от редно е да се знае дали самият той спазва тези правила.

24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.