Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/darzhavata-shte-plati-1-mln-lv-za-monitoring-na-romskata-integraciya/26096 SvobodnoSlovo.eu
Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

Администрацията на Министерския съвет обяви обществена поръчка за "разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.".

Стойността на мониторинговата система и на софтуера възлиза на 1 044 000 лв., с ДДС, а средствата са по европейската програма за развитие на човешките ресурси.

Разходването на средствата, макар и по одобрен проект за ромска интеграция, е трудно обяснимо, тъй като мониторинг се извършва и в момента.

До 30 ноември 2017 г. Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет ще трябва да е въвел в експлоатация системата позволяваща извършването на мониторинг на дейностите по Стратегията за интеграция на ромите, приета с Решение на Народното събрание през 2012 г.

В сумата от над 1 млн. лв. се включва, освен изработването на софтуера и на самата система, но така също и обучение на около 600 експерти, които да са ангажирани на централно и регионално ниво с интеграцията на ромите.

В същото време всяка година Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет изготвя подробен доклад за изпълнение на стратегическите насоки, зададени от Народното събрание през 2012 г.

Така например от доклада за 2015 г. става ясно, че въпреки множеството мерски интеграцията на практика не се случва - запазват се тенденците на ниска грамотност, нередовност при здравното осигуряване, липсата на здравна култура, високи нива на безработица и противообществени прояви.

Освен това от 2010 година насам НСИ регистрира намаляване на броя на ражданията от майки на възраст под 18 г. Ако през 2005 г. на всеки 1000 раждания в страната 60 са от майки под 18 г., то през 2014 г. съотношението е 46,4 на 1000

Резултат с изображение за ромската интеграция

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.