ДЕЦАТА СА НАШЕТО БЕЗСМЪРТИЕ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/decata-sa-nasheto-bezsmartie/134914 SvobodnoSlovo.eu
ДЕЦАТА СА НАШЕТО БЕЗСМЪРТИЕ

Честит празник на всички деца днес. Един хубав и позитивен празник, в който си припомняме детството и се сещаме с повече внимание към децата. Децата са нашето безсмъртие, в тях ние виждаме себе си, често като много по-добро копие. Виждаме себе си в мимиките им, начинът, по който се усмихват, разсъжденията си. И същевременно никога не трябва да забравяме, че те са самостоятелни личности и трябва не да ги оковем към нас, а да им дадем криле да отлетят самостоятелно. Най-добрият родител е този, който е научил детето си да може да живее самостоятелно и само да взема решенията си. За да стане личност, а не придатък.

На децата им дължим детство. Игри, възпитание, внимание. Да отговаряме на въпросите им, защото те са tabula razа - чиста дъска, на която пишем. И каквото напишем, това ще остане.

Нека да има повече детски смях и да не натоварваме децата с нашите очаквания, а да подкрепяме техните надежди и мечти. С игрите трябва да се научат и на отговорност, на труд, на възпитание и най-важното - да бъдат добри хора.

Усмихнете се днес. Припомнете си как бяхме деца. В пясъчника, на люлките, в калните локви, на детски тържества. Спомнете си как бяхте облечени като червени шапчици или кокичета на празненствата в детската градина, как рецитирахте пред гостите стихотворения, как с приятели се замеряхте с пясък, крещейки от щастие. Спомнете си как прескачахте локви и се радвахте на дъжда. Спомнете си детето във вас. Защото най-щастлив е този човек, който винаги пази детото вътре в себе си.

Честит празник, мили деца!

Елена Гунчева-Гривова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.