Десет магистрати „на мушката“ на ДАНС!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/deset-magistrati-na-mushkata-na-dans/132008 SvobodnoSlovo.eu
Десет магистрати „на мушката“ на ДАНС!

Баща и син – Марин и Стефан Димитрови от аферата с ареста на бившата шефка на агенция „Митници“ Петя Банкова, са успели да изградят сериозни контакти и в съдебната власт. Това разкри при изслушването си в анкетната комисия на парламента за контрабандата и корупцията в Митниците председателят на ДАНС Пламен Тончев. „Неслучайно се отлагат мерките за неотклонение. Предполагам, че е свързано с новата информация,“ каза още Тончев и уточни, че по разследването „протичат“ около десет магистрати – съдии, прокурори и следователи. Шефът на контраразузнаването подчерта, че 90% от информацията, която му е известна няма как да бъде разкрита дори пред депутатите. 

Терминът „протичат“ сочи, че близо една дузина магистрати са засечени в нерегламентирани контакти с уличените за контрабанда. Вероятно се касае за подслушани със специални разузнавателни средства разговори през мобилни устройства или дори лични срещи. Може да се касае и за свидетелски показания, както и за засечено предаване на финансови средства и подаръци. 

 

Обвързването на магистратите с имената на баща и син Димитрови в контекста на двете отложени заседания по мерките за неотклонение пред Софийския апелативен съд говори, че разследващите продължават да събират доказателства за мащабите на престъпната им дейност и замесените в нея представители на държавни институции. В четвъртък апелативните съдии от третия път успяха да се произнесат по мерките за неотклонения на двама от участниците в престъпната група - Стефан Димитров и Петя Банкова, които остават в ареста.

Посредническата роля на Асен Василев и Бойко Рашков

Влиянието на Марин и Стефан Димитрови в митниците, МВР, а както става ясно и в съдебната власт, е изисквало посредничеството на възможно най-високо управленско ниво. Това обяснява и връзката на Димитрови с бившия финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и с бившия вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков. Макар Василев да отрича да се познава със Стефан Димитров, председателят на ДАНС, вече разкри за документирана комуникация между двамата. Контактът е бил заради желанието на Димитрови за директор на ОДМВР-Хасково да се назначи Недан Хаджиев. МВР-министърът Калин Стоянов също обяви, че Асен Василев е искал от него именно това назначение.

Бойко Рашков повече от една седмица отричаше да е близък с Марин и Стефан Димитрови, макар от показания, за които стана ясно, че са дадени от бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, да се разбра, че истината е друга. Коцев, който вече е обвиняем по корупционната афера, бе обяснил пред разследващите, че е другарувал с контрабандистите от лоялност към Рашков. Разбра се още, че Бойко Рашков дори е съсед със Стефан Димитров в жилищния комплекс Американски колеж, където двамата имат огромни палати, чиято стойност се оценява на милиони левове. Освен това, Калин Стоянов призна, че докато е бил директор на ГДБОП, а Бойко Рашков начело на МВР, министърът е запознал цялото ръководство на министерството и шефовете на службите с Марин и Стефан Димитрови. От заседанието пред Апелативния съд в четвъртък се потвърди информацията, че последните месеци Рашков е правил вечеринки в дома си, на които е планирал провеждането на кампания по компрометирането на Калин Стоянов и неговото последващо отстраняване. 

Връзките на Димитрови с магистрати, също благодарение на Рашков? 

Много преди Бойко Рашков да се „завърне“ в политиката през „Продължаваме промяната“ той е бе дългогодишен магистрат. Между кариерата в съдебната система, за кратко Рашков беше и депутат от БСП. Известен е най-вече с това, че е бил директор на Националното следствие, а преди 25 години бе избран дори за главен прокурор, но не можа да встъпи в длъжност. Съдебната власт Рашков напусна преди десетина години, когато бе избран за председател на новосформираното тогава Национално бюро за контрол на СРС-та. Дългите години начело на следствието несъмнено осигурява на Рашков солидни контакти в съда, прокуратурата и следствието. Точно по тази линия изглежда са засечените от контраразузнаването комуникации, свързващи Марин и Стефан Димитрови с магистратите. След като Димитрови дължат връзките си в МВР на Рашков, то е напълно логично чрез него да са се сдобили и със специфични познанства в съдебната власт.

Разкритието на председателя на ДАНС означава, че контраразузнаването държи поне десетима съдии, прокурори и следователи „на мушката“ за връзките им с обвинението в контрабандисти хасковлии. Няма съмнение, че в схемата са въвлечени и определени адвокати, които имат близки политически контакти. Събирането на доказателства по тази нова нишка на корупционната мрежа може да покаже, че баща и син Димитрови са били не просто „сиви кардинали“ по върховете на митниците и МВР, а дори и лобистите на „Продължаваме промяната“ в съдебната система. 

https://blitz.bg/

4 Коментара

Думата на годината е „ГАЛЯ от ПосолствоТО“.

преди 1 месец

Обикновен капитализъм, сър!

Коментирай

Неизненадан

преди 1 месец

Не е изненадваща връзката на магистрати с организираната престъпност... Изненада е малката им бройка... Или това е началото...

Коментирай

Неизненадан

преди 1 месец

Не е изненадваща връзката на магистрати с организираната престъпност... Изненада е малката им бройка... Или това е началото...

Коментирай

Генчо Гунчев

преди 1 месец

Само 10 !? Подценявате ги!!! Подценявате!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.