Детска агресия за политическа (зло)употреба. ГЕРБ отново удариха дъно

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/detska-agresiya-za-politicheska-zloupotreba-gerb-otnovo-udariha-dano/5941 SvobodnoSlovo.eu
Детска агресия за политическа (зло)употреба. ГЕРБ отново удариха дъно

Коледа. Столичния кв. “Лагера”. Група деца пребиват до безсъзнание 13-годишно момче. Случката е заснета, а клипът обикаля социалните мрежи. Реагира обществото. Реагира полицията. Реагира Държавната агенция за закрила на детето. Реагират и от ГЕРБ. Защото виждат поредната възможност да нападнат министъра, станал трън в петата на Борисовата партия - Бойко Рашков.

Детската агресия е тема, с която трябва да се ангажират всички. Защото е в интерес на обществото децата ни да не се пребиват по улиците и да се възпитават в по-добри привички. Тепърва отговорните институции ще се занимават със случая, който за съжаление той далеч не е първият.

"Това бяха 10 души срещу един. И още сигурно толкова, които гледат отстрани и снимат. По-страшното е и това, че в този побой се включи и едно момиче. Това няма как да не ме смрази, защото агресията бе умишлена и целенасочена", посочи в декларация от трибуната на Народното събрание преди изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков депутатът от ГЕРБ Деница Николова.

От ГЕРБ също така питат - защо в последните месеци отговорността на министъра на вътрешните работи относно безопасността на българските деца се неглижира, а се акцентира на "изчегъртването".

Агресията между деца е проблем, който съществува от години. Той не е факт от няколкото месеца на служебното правителство. Не е факт и от няколкото седмици, в които управлява редовната власт.

Годината е 2019. Мястото - оживен булевард пред столичен мол. На 22 януари четири момичета се сбиват в центъра на София и снимат случката с мобилни телефони. Едно от момичетата е повалено на земята с ритници. Замесени са общо девет момичета на възраст между 13 и 15 години.

Тогава никой от ГЕРБ не излиза с декларация от парламентарната трибуна. Впрочем от парламентарната трибуна не излезе никой, за да коментира потресаващата история с убитата от мъжа си жена в Лясковец. Реакция от партията нямаше и след потресаващия случай на убитата Евгения, чието тяло бе намерено в куфар в покрайнините на Перник.

Но от ГЕРБ реагират на детското насилие в кв. “Лагера” и питат Рашков защо не е направил нищо по въпроса.

(Не)Уважаеми депутати на Борисов, не ме разбирайте погрешно - всяка форма на насилие, независимо от възрастта или пола на жертвата, е недопустима в една правова и европейска държава, каквато претендираме, че сме. Но аршинът не трябва да е двоен, нали?

Затова, (не)уважаеми депутати на Борисов, бих искала да попитам защо през 12-те години на вашето управление не бе направено нищо в посока превенция на детското насилие? Защо през 2017 г. в София дете почина след ритник в корема от свой съученик и никой не прочете декларация от парламентарната трибуна?

“Министерският съвет одобри Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца за периода 2017-2020 г., но насилието над деца продължава да бъде сериозен проблем и ежедневие със сериозни последствия за живота и здравето на много деца”, пишат от УНИЦЕФ.

И за това ли е виновен Рашков? Или сте виновни всички по етажите на властта?

Джесика Вълчева

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.