ДИМИТЪР СТОЯНОВ ОТ BIRD.BG С ОБВИНЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ОПГ

Прокуратурата вече е повдигнала обвинения за участие в ОПГ: Цветан Василев, Димитър Стоянов от BIRD и Калин Едрев са били в заговор срещу магистрати и полицаи

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dimitar-stoyanov-ot-birdbg-s-obvineniya-za-uchastie-v-opg/114319 SvobodnoSlovo.eu
ДИМИТЪР СТОЯНОВ ОТ BIRD.BG С ОБВИНЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ОПГ

Прокуратурата вече е повдигнала обвинения за участие в ОПГ: Цветан Василев, Димитър Стоянов от BIRD и Калин Едрев са били в заговор срещу магистрати и полицаи

Прокуратурата е повдигнала обвинения на ОПГ, като още в средата на март показа и шокиращи чатове.

 

Агенция ПИК съобщи преди всички, че е имало пореден заговор срещу държавата, от банда, в която участват Цветан Василев, представящия се като журналист Димитър Стоянов и Калин Едрев.

 

Още на 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. На нея бяха представени част от събрани доказателства, от които се установява, че лица, обект на разследвания, подсъдими и други провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в т.ч. предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, припомнят от прокуратурата.

 

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред веществени доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: „ВТБ“ – отговарящ на абревиатурата на руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ; „Цецо от Белград“ – вероятно укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група  и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката.  Иззет е и лист с наименование „ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие.

 

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи  звукови файлове, представляващи разговори между следните лица – Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“), Красимир Каменов – Къро (привлечен в качеството на обвиняем за подбудителство към убийството на бивш служител на МВР, обявен за международно издирване в системата на Интерпол, с вероятно местонахождение ЮАР), Овидиу Семенеску (обявен за международно издирване в системата на Интерпол по разследване за участие в ОПГ на територията на България), както и лицето „Митко BIRD“, вероятно отнасящо се за Димитър Стоянов, журналист. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов. (Същият междувременно е предприел действия по своето укриване извън територията на страната, установен е в Испания, където е задържан от компетентните органи по повод изпълнение на издадената от СГП Европейска заповед за арест.)

 

От досъдебното производство на основание и по реда на чл. 216 от НПК са отделени материали, като са образувани следните самостоятелни досъдебни производства:

 

Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

 

С оглед събраните материали в хода на досъдебното производство, на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители,както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната.

 

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства.

 

На Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция „Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

 

В хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

 

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

 

СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в гр. София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов лица.  В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

 

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

 

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. Същата установява наличието на активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

 

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители:

 

От прокуратурата са предоставили и писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов, който сега работи в друг сайт за медиен рекет – Bird.bg), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол.

Източник: bunt.bg

8 Коментара

Neznaiko

10 months before

Е, много жълти, та чак кафяви станахте, дейба и "свободнословците" ви, дейба. Печатете си и си четете помиите сами! Дотук с моето внимание към вас, майната ви!

Коментирай

Спас безделника

10 months before

Една организирана престъпна група (ОПГ) се бори срещу друга (ОПГ) като използва държавния апарат. Много смешно!

Коментирай

Спас безделника

10 months before

Една организирана престъпна група (ОПГ) се бори срещу друга (ОПГ) като използва държавния апарат. Много смешно!

Коментирай

Генчо Гунчев

10 months before

Да ти ограбят банката и вече толкова години да те наричат престъпник е на това се казва ОПГ!

Коментирай

адв. Ивайло Юруков

10 months before

Да, защото от BIRD разобличават постоянно хунтата и сега ги репресирате. Пиша с името си да знаете, че има и други хора, които не ги е страх от Вас. Съсипахте държавата. Вън!

Коментирай

За България

10 months before

Тиквата е още силен, ПП му дадоха и власт така че всеки , който участва в разследвания срещу него ще бъде съден.

Коментирай

Йордан

10 months before

Чета “Свободно слово” защото тук виждам всички гледни точки. Пишат и срещу Русия, но и срещу Украйна, и ми помагат да се информирам обективно. Когато препечатват статусите на Димитър Стоянов са “добри”, но когато пишат факти, изнесени от прокуратата, изведнъж стават “лоши”. Това не е платена партийна медия за да има свещени крави. Народът се измори от пропагандни сайтове, имаме нужда от всички гледни точки. Нали за това се казва свободно слово - никой не е застрахован и никой не е богопомазан.

Коментирай

Анатол

10 months before

Чета и коментирам тук защото е една от малкото сайтове, където няма “наши” и “ваши”. Пишат за всичко и за всеки без да им пука. Къде другаде хората ще прочетат неудобни истини? Обективни са. Не са медия на Путин но и не се навеждат пред пропагандата. Вижте им авторите - на едно място са събрали анализи на Кеворк, на Николай Марков, на Веса Томова, пишат професори, дипломати…. За всеки вкус има по нещо. Кой друг си позволява да покаже лицето на Костя Копейкин? Дават думата на автори, които другаде не могат са пробият. И най-важното - не трият коментари.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.