Димо Гяуров: МВР и ДАНС могат да помогнат да се избегне ескалация с РСМ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dimo-gyaurov-mvr-i-dans-mogat-da-pomognat-da-se-izbegne-eskalaciya-s-rsm/44248 SvobodnoSlovo.eu
Димо Гяуров: МВР и ДАНС могат да помогнат да се избегне ескалация с РСМ

Вътрешният ни министър и шефа на ДАНС биха могли да подпомогнат процеса по успокояване на обстановката, като не допуснат радикални елементи, обслужващи чужди интереси, да преминат в РСМ.

Това заяви пред NOVA News ген. Димо Гяуров, бивш директор на Национална разузнавателна служба.

"Най-голямата грешка, която направихме, беше да се държим на висота. Да си мълчим, 20 години да търпим белите на по-малкия брат. Дойде време да обърнем палачинката. През последните 34 години македонските дипломати вървяха из европа с "досие", изпълнено с черни краски по отношение на България. Време е и ние да говорим за кражбата на история и тормоза над българи в Македония", смята Гяуров. 

По думите му Брюксел не ни разбира, а може и да не ни вярва.

"Наблюдавахме серия от доста неадекватни действия на лидерите на Северна Македония по казуса "Пендиков", като се започне от президента. Той направи страшен гаф, като предложи да се обявяат за персона нон грата представители на ЕП, дипломати и други българи. Пендаровски като че ли след това се разграничи от своето предложение. Трябва да се предприемат мерки, които да са добре разбрани както от македонците, така и от европейците. От години и у нас, и в РСМ има политически сили, които се възползват от патриотизма на българите, всъщност опорочиха идеята за патриотизъм", коментира той. 

Според него отговорност имат и двете страни. 

“Ако се стигне до ескалация, нито България, нито РСМ ще извлекат дивиденти. На база на възмущението на народа ще позволим да се набие клин помежду ни. Не бива да очакваме радикална промяна оттук нататък. За момента Външно министерство действа адекватно на ситуацията. Спиране на междуправителствени проекти е отвъд границите на разумното", заяви генералът.

По темата с изпращането на танкове за Украйна ген. Гяуров счита, че ще бъдат изпратени към края на годината. 

"Поне 2-3 месеца са нужни за интензивно обучение, трябва да се осигурят поддръжка и ремонти. Целта на изпращането на танкове е ясен политически жест, показващ, че Европа стои плътно зад Украйна", посочи Гяуров.

https://frognews.bg/

3 Коментара

copy - paste

преди 1 месец

Ето зарсди такива некадърни анализи и ниска експертност ти Домчо беше свален от поста шеф на НРС. Писна ми от пишман експерти!

Коментирай

Боги

преди 1 месец

Още един паркетен генерал се изходи по въпроса. Гяуров, и ти ли безсрамнико си готов да се биеш в Осрайна, или ще настояваш да се изпращат младите български мъже? Подобни слузести твари трябва само да се заобикалят, настъпиш ли ги и може да се подхлъзнеш.

Коментирай

творец

преди 1 месец

Истинските виновници за ескалацията между Българи срещу българи си имат имена. Тези които признаха Българска теритирия ,език ,култура,история, граници,нова държава са едни селяни назначени от САЩ.Да това е следващият конфликт между Българи.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.