Директор на болница получава по 126 000 лв. месечно

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/direktor-na-bolnica-poluchava-po-126-000-lv-mesechno/7852 SvobodnoSlovo.eu
Директор на болница получава по 126 000 лв. месечно

За поредна година на върха по заплата не е директор на голяма столична болница, а управителят на частната кардиологична болница ”Медика Кор” в Русе Кирил Панайотов. Той е декларирал годишна данъчна основа от трудови доходи от 1 515 032 млн. лв. Това означава, че Панайтов получава над 126 000 лв. месечно, при това след приспадане на данъци и осигуровки.

.

Болницата има договор с НЗОК за 61 легла, показва справка в информационната система на касата. От тях рядко са заети повече от половината. Възнаграждението на русенския болничен шеф е във възход въпреки пандемията - то е с почти 400 000 лв. повече отколкото бе през 2019 г.

На второ място по заплата е шефът на столичната частна болница МБАЛ "Сердика" Методи Янков. Той е обявил годишна данъчна основа от трудови доходи от 725 000 лв. "Сердика" има 184 легла за активно лечение, за които получава финансиране от НЗОК. Нито тя, нито "Медика Кор" имаха активна роля в поемане на COVID пациенти в кризата, т.е. през голяма част от годината и двете лечебни заведения би следвало да са работили на минимум, пише още "Сега".

Друга частна болница в Русе заема трето място по доходи на управителя си. Шефът на УМБАЛ "Медика" Ивелин Йоцов е декларирал 388 305 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. "Медика" получава финансиране от касата за 91 легла, от които в разгара на зимната вълна през ноември са били заети само 9.

Четвърти по заплата е шефът на болница "Вита" в София Тихомир Савчев. Той е обявил 375 015 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Болница "Вита" е работила със 139 легла за активно лечение по договор с касата миналата година.

Управителят на СОБАЛ "Д-р Тасков" в Търговище Димитър Тасков е обявил 369 751 лв. годишна данъчна основа от заплата. Тасков има верига очни клиники в страната. Освен солидните трудови доходи, той е обявил 1.75 млн. лв. доход от дивиденти. За сравнение управителят на областната МБАЛ "Търговище", която през почти цялата минала година се пукаше по шефовете от COVID пациенти, е обявил едва 52 917 лв. годишна данъчна основа от заплати. За разлика от колегата си д-р Тасков, шефът на търговищката болница Иван Светулков управляваше в кризисна обстановка 338 легла.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.