Доброволци от Несебър почистиха плаж от стотици изхвърлени стари гуми

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dobrovolci-ot-nesebar-pochistiha-plazh-ot-stotici-izhvarleni-stari-gumi/126950 SvobodnoSlovo.eu
Доброволци от Несебър почистиха плаж от стотици изхвърлени стари гуми

Доброволци от Несебър почистиха плаж Акротирия, където неизвестни изхвърлиха стотици стари автомобилни гуми. Част от тях вече са били в морето, но всички са изтеглени и извозени до Претоварната станция в града. 

На неприятната гледка се натъкват местни жители, които споделят видяното във фейсбук. Снимките на гуми, затрупали защитената плажна ивица провокират Кръстьо Пеев, който предлага да се действа веднага, преди морето да ги повлече навътре. Пуска призив в 21,30 часа снощи. В уреченото време - 11 часа днес откликват 15 мъже. Междувременно са сигнализирани община Несебър и РИОСВ.

„Всичко се случи много бързо, най-вече заради доброволците – наши съграждани от всички възрасти, които много самоотвержено се включиха. Докарахме въжета, общо четири събрахме, защото брегът там е много стръмен и трябваше да ги изтеглим с тях. Доста трудно ги изкарахме, налагаше се с две въжета да се теглят – с едно да се дърпа нагоре, а с друго - отдолу нагоре, за да се отдалечават от доста назъбения каменен бряг“, разказа Пеев, който е инициатор на редица други обществени каузи.  

С бус на несебърския мотоклуб, запълнен догоре, гумите са извозени до Претоварната станция.  

Кръстьо Пеев посочва още места, където подобни гледки са нещо обичайно - деретата на реки. "Ние ще ги изчистим, другият път пак, но докога", казва той и поставя въпросът за рециклирането на старите автогуми. По думите му в областта няма фирми, които ги рециклират, а фракцията им може да се влага в пътища или като покритие на детски площадки.   

На подстъпа към плаж Акротирия има общински камери и доброволците се надяват от общината да проследят номерата на всички микробуси, влезли към зоната. Разчитаме  да се установят извършителите и да се пристъпи към кардинално решение за рециклиране на старите автомобилни гуми в региона, каза още Кръстьо Пеев. 

bnr.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.