Доц. д-р Христо Тутунаров: Ситуацията с мигрантите е обезпокоителна

Отдавна наричат разговорно старата част на София Малкия Бейрут, припомня специалистът по сигурност

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/doc-d-r-hristo-tutunarov-situaciyata-s-migrantite-e-obezpokoitelna/132267 SvobodnoSlovo.eu
Доц. д-р Христо Тутунаров: Ситуацията с мигрантите е обезпокоителна

Отдавна наричат разговорно старата част на София Малкия Бейрут, припомня специалистът по сигурност

Освен всичко друго, доц. д-р Христо Тутунаров е и автор на книги, чието съдържание би изправило косите на мнозина. Той знае всичко за частните войски по света и у нас, а познанията си скоро разкри в книгата „Частните армии. Еволюцията на войната“

 

Той коментира масовата миграция на бежанците от Африка и Близкия Изток към България и респективно Европа, както и сблъсъците на наши младежи с бягащите от военните конфликти там. Според него „горещите“ точки на планетата ни, са 45 на брой, а навлезлите на територията на Стария континент мигранти отдавна са над 2.3 млн. души.

 

Всеки един нелегално преминаващ, задържан от българските власти и по силата на действащите регламенти на ЕС (Дъблински регламент), става наша отговорност, защото сме първата страна, в която той бива регистриран, и ако бъде задържан в Германия например, те следва да ни го върнат. Съвсем отделна тема е, че имаме инфраструктура за силно ограничен брой бежанци. Има и разминаване в цифрите на регистрираните и пребиваващите в страната. Промени в Дъблинския регламент се обсъждаха активно при мигрантската криза от 2015 г., но чак сега има шанс за по-справедливо разпределени отговорности към мигрантите според т.нар. Пакт за миграцията и убежището.

 

Досега отговорността пада върху държавите по външната граница. От друга страна, вече има временно пребиваващи чужди граждани, които приоритетно от близкоизточни страни, които активно участват, а дори и организират нелегален трафик. Рискът чужди граждани да започнат да формират организирани престъпни групи по нашите земи е възможен и нараства тревожно.

Още по-голям проблем ще има, когато тези групи започнат активно да се конкурират една друга.

 

Вече има задържани лица с огнестрелни оръжия и наркотици. Подобни дейности не се реализират лесно без протекция никъде по света. Купуват се и не малко имоти в България от хора с произход Близкия Изток. Сходна е и ситуацията в съседни страни. В Сърбия миналата година бяха реализирани няколко операции и бяха задържани голямо количество дроба, боеприпаси, оръжие, вкл. Автомати „Калашников“. Част от мигрантите използват както лека дрога (марихуана), така и по-тежка, което е публично известно. Има данни и че определени мигранти търгуват с нея.

 

За съжаление засиленото полицейско присъствие в столицата не е признак за висока сигурност, а точно обратното – заприличваме на Западна Европа, но отново прихващаме негативните практики, а не положителните такива. Границата ни няма задоволителна инфраструктура, служителите ни дълго време пребиваваха в меко казано унизителни условия. Миграцията, която се наблюдава, е сериозна. През 2023 г. общото разместване на хора на планетата възлиза на над 114 млн. души. Цифрите са стряскащи и за изминалите години. Миграцията в посока ЕС е с плаваща динамика, но да кажем за 2021 г., преди войната в Украйна, навлезлите по статистиките мигранти, са 2.3 млн. самата миграция е продукт приоритетно на военни конфликти или по икономически и социални подбуди. Към днешна дата по света има 45 въоръжени конфликта, като на първо място те са в Близкия Изток и в Африка на второ място.

 

Погледнато от демографска гледна точка, най-многолюдна е Азия, а най-висок темп на демографски прираст има Африка, която е и най-бедният континент на Земята. Европа застарява и паралелно с това представлява приоритетна мигрантска цел. Бихме могли да кажем, че навлизаме в етап на модерно преселение на народите, което ще доведе до видими изменения на света. Два белега гарантират бъдещето на всяка една култура – да уважава различните култури, но и да прави необходимото, за да се съхрани. Европейците не работят достатъчно по втората точка, ударно се поддават на глобализацията, контракултурата и лекомислено отварят вратите твърде широко, без да се интересуват какво ще мине през тях. Много от либерално настроените граждани дори не си дават сметка колко опасно е това. Идващите искат да наложат своята култура и порядки на нас, което не бива да се допуска. Част от Стара София вече е разговорно преименувана на Малкия Бейрут. Из улиците на София мигрантите ходят групирано и конфронтациите с българи са повече от известните.

 

Мултикултурализмът, за съжаление, е доказано неефективен. Етническите и религиозните аспекти са много деликатна тема. Погрешните интеграционни процеси често имат обратен ефект, водят до капсулиране на групата – сегрегация. Доц. д-р Тутунаров припомня, че терористичните атентати, организирани от звеното за чуждестранни операции на „Ислямска държава“, бяха извършени от техни членове, които са родени в Европа и извършиха атентати в Европа. Няма универсално хапче – трябва да се изготви конкретен подход, съобразен с профила на групата и спецификите на всяка една страна. Все още се правят чести опити за т.нар. етно инженерство,

което е много вредно. Подобни опити има и у нас, ако си спомняте например случващото се около т.нар. партия „Помак“, която, за щастие, не получи регистрация.

 

Специалистът посочва, че Европа като континент трябва внимателно да прецени как иска да изглежда след 100 години и да „помисли“ дали й е по-важна псевдо демокрацията или оцеляването му като носител на конкретен етнически профил, религиозна и културна идентичност.

 

Мигрантите не са отговорът на въпроса за нуждата от работна ръка в ерата на изкуствения интелект и роботиката. Вместо да се допускат нелегално преминаващи границата хора с тотално различна концепция за живота, политиците могат да задържат българите в страната ни с повишаване на социалния стандарт и други неща. Мигрантската реалност се използва активно и за политиканстване както на европейско, така и на българско ниво и по отношение на пропускливостта на границите, изкуственото усещане за сигурност, изкуственото насаждане

страх.

 

Обществото следва да изисква от управлението конкретни политики и линия на поведение, но е твърде рисково да се заместват институциите. Обикалящите младежи по улиците са нож с две остриета. Ако приемем, че са водени от чисти помисли – това е похвално, но отново крие рискове от изключително широк характер, включително и да влязат по грешка в конфликт с лица, които не са нелегални мигранти. Знаем как у нас чуждестранни студенти по медицина бяха задържани от граждани до идването на МВР, защото бяха объркани с нелегални мигранти.

 

Според официалните проучвания едва 30% биха се били за страната, при хипотетичен военен конфликт, а ако това се случи реално, цифрите ще са по-малки. Част от скандиранията, които се чуват на шествията, са: „Не искаме богатства, не искаме пари, искаме мигранти с отрязани глави!“ Агитки на спортни клубове също започват да проявяват активност. Непълнолетен и криминално проявен българин, заедно с компания, нападна чуждестранни студенти на 8 март, има и такива примери. Ескалацията е възможна и от двете посоки, и не бива да се допуска. Репресивните органи налагат законите, но не възпитават, образоват или култивират обществото. Затова статистиката показва, че има ръст на престъпленията от непълнолетни. Това е изключително сериозен проблем, заключава доц. д-р Тутунаров.

Източник: Уикенд

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.