Доц. Киселова: Атанасова и Белазелков трябва да довършат мандата като конституционни съдии

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/doc-kiselova-atanasova-i-belazelkov-tryabva-da-dovarshat-mandata-kato-konstitucionni-sadii/137827 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Киселова: Атанасова и Белазелков трябва да довършат мандата като конституционни съдии

Конституционният съд ще разгледа по същество искането за обявяване за противоконституционен изборът на новите членове Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Според доц. Наталия Киселова казусът е обект на частична противоконституционност. "Когато НС прие решението за избор на съдиите, предвиди 9-годишен срок, в който да заемат длъжността. Ден след него трябваше да влезе в сила тълкувателно решение, че съдиите, които не бъдат избрани непосредствено след като е приключил мандата на предишните, няма да изкарат 9 години, а само да довършат мандата. В тази връзка КС трябва да обяви, че Белазелков и Атанасова ще работят още 7 години. Те не бива да участват в гласуването, защото се отнася за тях", смята тя.

По думите ѝ има и други казуси, които потенциално могат да бъдат обявени за противоконституционни. "Един от тях е този за двойното гражданство на депутати и министри, както и процедурата по формиране на служебно правителство и непрекъсваемостта на мандата на НС, също и квалифицираните мнозинства, с които се избират членове на други държавни органи", посочи тя.

cross

2 Коментара

DARNOVAL

3 months before

..тая до кога ще я гледаме..и все едно и също бърбори...! Няма ли някоя не толкова "кисела"...???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.