Доц. Мангъров за смъртните случаи от стрептокок А: Тази бактерия може да "полудее" заради антибиотици

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/doc-mangarov-za-smartnite-sluchai-ot-streptokok-a-tazi-bakteriya-mozhe-da-poludee-zaradi-antibiotici/111821 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Мангъров за смъртните случаи от стрептокок А: Тази бактерия може да "полудее" заради антибиотици

Стрептококи група А са част от нормалната ни резидентна флора. Всеки от нас е една екосистема и това са микроби, които ги има в носа, гърлото, устата, дупето - места, които не са стерилни, ако няма стрептококи има стафилококи, хемофилус. Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести след като 6 деца починаха в Гърция, заразени с бактерията стрептокок тип А.

"Първоначално стрептококите група А са част от нормалната флора и те по принцип не са инвазивни, т.е. не са в състояние да преодоляват защитите на човешкия организъм и да предизвикват септични състояния, каквото е станало при тези деца в Гърция. Но понякога тези стрептококи могат да придобият инвазивни свойства и да причинят септични състояния, каквото се е получило там, което е просто случайност и е част от живота. Това са неща срещу, които ние не можем да направим нищо, просто инциденти, които се случват понякога. Tези деца са имали нещастието да се срещнат с щам, който има инвазивни свойства", обясни доц. Мангъров.

По думите на специалистът по инфекциозни болести, ако видимо детето е в много тежко състояние, трябва да се започне антибиотична терапия с масивни дози антибиотици, но обърна внимание, че понякога антибиотици са причина бактериите да "полудяват": "Това пък от друга страна не означава, че всеки на който намерим стрептококи група А в гърлото и носа, трябва да се лекува с антибиотици, защото една от причините за това някои щамове да "полудеят" е безконтролното използване на антибиотици за щяло и нещяло. Нещата са много двустранни и многостранни", отбеляза доц. Мангъров.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.