ДОКОГА ЩЕ ДИСКРИМИНИРАТЕ ПСИХОТЕРАПИЯТА И ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dokoga-shte-diskriminirate-psihoterapiyata-i-psihoterapevtite/113887 SvobodnoSlovo.eu
ДОКОГА ЩЕ ДИСКРИМИНИРАТЕ ПСИХОТЕРАПИЯТА И ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ?

ДОКОГА ЩЕ ДИСКРИМИНИРАТЕ ПСИХОТЕРАПИЯТА И ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ?

Психотерапията трябва да бъде законово регламентирана практика, и Националната здравноосигурителната каса (НЗОК) трябва да започне най-после да третира психотерапията и психоанализата като медицински дейности наравно с психиатрията, и да заплаща за психотерапевтичното и психоаналитичното лечение. 

НЗОК сега това не го прави. 

Защо? 

В чл. 149, ал. (2) на Закона за здравето е ясно записано: 

 "Медицинските дейности, свързани с лечението на лица с психични разстройства, включват диагностични изследвания, медикаментозни и инструментални методи на лечение и психотерапия". И ПСИХОТЕРАПИЯ!

Значи психотерапията е медицинска дейност!

Тя е различна от медикаментозните и от инструменталните методи на медиците.

Но психотерапията като медицинска дейност не може да се осъществява от медици (психиатри), те нямат съответното психологическо образование и психотерапевтическа квалификация, работят само с медикаментозни и други непсихологически методи, психотерапията може да се осъществява само от дипломирани магистри по психология (психотерапевти, психоаналитици), както е навсякъде по белия свят. 

Следователно, подчертавам, тази медицинска (според Закона) дейност - психотерапията - не може да се осъществява от медици, а може да се осъществява от специалисти с друго образование и друга подготовка - психолози, психотерапевти и психоаналитици.

Проблемът е в това, че медиците, които владеят НЗОК, НЗОК е узурпирана само от медици, от лекари, сякаш е лекарска када, и тези хора, като добри търговци, си знаят котерийните интереси, затова преднамерено погрешно считат, че медицинската дейност е медицинска, само защото се била осъществявала от медици, което далеч не е така.

.

Обяснявам бавно и артикулирано:

По дефиниция медицината е наука и изкуство.

Терминът произхожда от лат. medicina, от израза ars medicina – „лечебно изкуство, изкуство на лекуване”. Понятието "медицина" има същия корен като глагола medeor – „лекувам“), и е система от научни знания и практики, насочени към укрепване, възстановяване и поддържане на здравето, към диагностициране, лечение и предотвратяване на физически и психични страдания. Медицината изучава системите на човешкия организъм, включително психиката, изучава симптомите и заболяванията, както и тяхното лечение, което помага за практическото прилагане на тази едновременно наука и изкуство.

Значи медицинската дейност, каквато според Зскона за здравето е и психотерапията (и психоанализата), е медицинска не според това кой я извършва, а е медицинска по дефиницията за медицина. И терминът "медицинска дейност" означава дейност, която е определена с атрибутивното определение "медицинска", отговарящо на въпроса "каква?", отговорът на този въпрос в термина е: "дейност, свързана с медицината, представляваща медицина, в същността си е медицина (лечение) и т.н. 

Защо тогава медицинската дейност "психотерапия" не се третира от НЗОК като другите медицински дейности, както е навсякъде по света?

Защо, другари в НЗОК, не плащате на психотерапевтите, както охотно плащате на вашите колеги фалшиви медици, правещи се на психотерапевти, и подвизаващи се опасно за пациентите като такива, печелят пари, без нищо да разбират от психотерапия? Даже нагло преподават психотерапия навсякъде?

Защо, след като чл. 146,(4) на Закона за здравето постановява: "Всяко лице с психично разстройство се ползва от лечение и грижи при условия, равни с условията на пациентите с други заболявания“, по този начин вие лишавате от психотерапевтична медицинска помощ стотиците хиляди пациенти в България, остро нуждаещи се от нея?

Не ви ли е ясно, че тъкмо по тази причина общественото психично здраве у нас е в това свое възможно най-трагично и опасно състояние (масови психични разстройства, алкохолизъм, наркомании, хазартомания, депресии, самоубийства, обществена лудост)? 

Докога престъпно ще дискриминирате психотерапията и психотерапевтите?

 

 акад. Петър Иванов

1 Коментара

Потребител

преди 9 месеца

Да, прав сте. Хората имат нужда от психотерапевти, психично болните също. Но говорете, борете се, проведете срещи в МЗ, нали сега министърът и зам. министърът са психиатри, трябва да ви разберат. И да. всяко стадо си има мърша, що се отнася до тези, представящи се за психотерапевти. Явно сте афектиран от този факт, но не мисля че останалите психиатри ще са против. Просто трябва да се отдиферинцират двете дейности. Но.. обмислете нещата. Колко ще е продължителността на сеанса, нали не 20 минути? В такъв случай заплащането трябва да е друго. Кой ще сключва договор с НЗОК? Ако се отнася до мен, бих искала да отида при психолог, завършил определен университет и то в годините преди бума на ВУЗ - овете. Съжалявам, но вашата специалност девалвира. Сега можеш да станеш психолог и задочно в някой световно неизвестен ,, университет,,. И друго- ами в психиатричните болници на държавно и общинско финансиране, кой ще работи за никакви заплати? ,,Онези,, психолози ли?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.