Докога ще ни замерят с камъни по влаковете

Държавата очевидно отдавна е абдикирала и от този проблем

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dokoga-shte-ni-zameryat-s-kamani-po-vlakovete/113399 SvobodnoSlovo.eu
Докога ще ни замерят с камъни по влаковете

Държавата очевидно отдавна е абдикирала и от този проблем

Нова опасна мода владее България в последните години – групи от млади момчета, много често дори деца нападат влакове с камъни. Гамените винаги се движат на групички от поне 10-15 души. Те са добре организирани и се ръководят от главатар, който е напълно наясно какво вършат. Целта им е да плашат пътниците и при евентуално спиране на влака се възползват от момента, за да се разходят из купетата за кокошкарски кражби.

 

Хулиганските прояви от този тип зачестяват през лятото. Отпускарският сезон натоварва на макс купетата с пътници, които предпочитат влака, защото могат да се „разтъпчат” по коридора, да ползват тоалетна, да хапнат и пийнат – все неща, неразрешени в автобуса.

 

Случаят със счупеното стъкло на локомотива край Провадия, при което бе ранен машинистът на влака, пътуващ в посока Варна – Враца, далеч не е единственият, говорят в жепейския отрасъл.

 

Публична тайна е, че подрастващите бандитчета атакували композициите на определени места в България. Не били пощадени и определени райони на Централна гара в София, където редовно ромски групички ходели да „берат“ желязо, но понякога и вандалствали в изоставени вагони.

 

„По влаковете се хвърлят камъни повече от 15 години. Органите на реда са били  уведомявани многократно. Наказани няма, както и заловени, Момчетата са много бързи като направят белята, си плюят на петите и изчезват в неизвестна посока. Няма влакова линия, където да няма подобни хулигани. Електричката София – Перник също е ставала жертва на набезите им. Сякаш това не е достатъчно, някои дори демонстративно вършат малката си или голямата си нужда пред преминаващите пътници. Разбира се има и такива, които обстрелват влаковете с прашки. Очевидно е въпрос на време да запукат с истински оръжия.

 

Несъмнено няма да има скоро оправия въпреки скорошния инцидент с пострадал машинист. Извършителите са наясно, че съгласно правилата влакът трябва да спре и машинистите да потърсят помощ и съдействие, това за вандалите е време за кражба и нанасяне на още щети. Човек остава с усещането, че е попаднал в дивата Индия, където няма правила и всичко е позволено.

 

Машинистите винаги трябва да имат едно наум да се пазят, защото могат да пострадат. Ясно им е, че не могат да разчитат на държавата, а това означава само едно – проблемът ще продължи да се разраства. Само за предходната година нападенията с камъни са били над 100. Предполага се, че възрастните, които придружават хлапетата (най-малките са под 6-годишни), се крият в храсталаците. В случай, че нещо се обърка, винаги са готови да се притекат на помощ.

 

От БДЖ винаги са казвали, че хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост от 60 км. дори малко камъче може да пробие стъклото. Ежегодно БДЖ понася щети за стотици хиляди лева. Не трябва обаче да се пренебрегва и опасността, която е надвиснала над хиляди човешки животи.

 

Многократно са подавани и сигнали на 112 и макар винаги на място да пристигат екипи, те идват твърде късно, че да вземат отношение, защото вандалите вече са се разбягали.

Източник: Уикенд

3 Коментара

БОРБА

11 months before

ДОТОГАВА ДОКАТО ИМА НЕЗАКОННИ ГЕТА ПОКРАЙ ЖП ЛИНИИТЕ.

Коментирай

dimat

11 months before

Ние,ние ,така наречените "българи" сме си виновни за този цигански терор!!!Какво мислите,че това не е част от цялостния терор срещу нас?Щом са подавани много сигнали на полицията и тя въобще не реагира,тогава трябва да се премахне!Така е и със всяка друга институция,която не си върши работата.Ама за това трябва НАРОД,А НЕ ПЛАНКТОН,какъвто сме ние!Ами,да си стоим,да се свиваме и ТЕ ще ни мачкат и мачкат,до пълното ни унищожение.Помните ли онова"майната му на православието",отправено от Сюлейман паша,а и много други подобни реплики,по отношение на нас,стадото?Някой да реагира?Ами оная украинка,която ни се изхрачи в суратя и пак никой не реагира?Нас ни няма на този свят,ние вече сме умрели!Затова ви казвам,или ще прогледнем,че ние самите сме си виновни за хала и никой друг,или...пригответе си въженцата,с които ще ни поведат на масово бесене това ни чака.Ами..."приятно" бесене!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.