Досвидание, „Лукойл“: След 24 години руснаците си тръгват

Решението бе подкрепено от 134 народни представителя

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dosvidanie-lukoyl-sled-24-godini-rusnacite-si-tragvat/113777 SvobodnoSlovo.eu
Досвидание, „Лукойл“: След 24 години руснаците си тръгват

Решението бе подкрепено от 134 народни представителя

24 години след стъпването на Лукойл на българския пазар чрез купуване на рафинерията в Бургас, изглежда че петролната компания напуска, но не по собствено желание, а чрез политически натиск и решения.

Миналата седмица в НС бе внесено предложението за прекъсване на концесията на петролния гигант за нефтеното пристанище, а само 3 дни след това народните представители го приеха. Нормативно 7 дни след публикуването на решението в Държавен вестник, концесията се прекратява.

Предложението бе прието със 134 гласа от формациите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, против бяха от Възраждане и БСП, а ИТН не взеха участие.

Делян Добрев сподели, че ще внесат проект на решение за отнемане на дерогацията на Лукойл за руския петрол, защото според него това не влияе положително на българските граждани, а само на Лукойл и Литаско. Юристи споделиха, че за спирането на дерогацията е нужно единствено решение на правителството, не е нужно гласуване от парламента.

В този случай ще трябва рафинерията в Бургас да работи изцяло с неруски петрол.

Експертите споделят, че без Лукойл няма да останем без гориво, но се очаква се неголямо поскъпване на горивата, тъй като цената на руския петрол е около 60 долара за барел, а другите видове са с около 30% по-скъпи.

Източник: narod.bg

 

7 Коментара

rusnak

преди 9 месеца

Защо никой не споменава че рафинерията работи с определен вид Руски петрол, за което е пригодена и технологията на завода, което означава, че ще бъде много сложна подмяната, което и ще оскъпи процесите тройно? Всъщност това бе и причината до сега да работи въпреки санкциите.

Коментирай

Украйна

преди 9 месеца

Закриваме Лукойл, защото не можем вече да изнасяме гориво за Украйна.

Коментирай

moitoi

преди 9 месеца

За какво ходи Денкооф в Гърция??? Гърция и България транспортират зърно от Украйна с железница до Кавала-Александруполи!!!

Коментирай

П. Василев

преди 9 месеца

САЩисаните Кравари Умират, затова ровят лайната за последно! ЕС е вече Умрял, обаче се дуе като пуяк и кряка! Идва нова световна война, глад, мизерия и студ през зимата! Купувайте само храна, земя и злато!

Коментирай

Vito

преди 9 месеца

Еми ..., честито! ще имаме нови по-високи цени на горивата, тъпунгера българин си го заслужава.

Коментирай

Мишо

преди 9 месеца

"Руснаците си тръгват..." Историята обаче знае, че те винаги се връщат, или с джипове като туристи, или с танкове като освободители.....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.