Ексклузивно в “Свободно слово”! С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати хората в Царево

Повече контрол и превенция, за да не се стига до нови трагедии, искат депутатите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-s-30-mln-lv-shte-badat-podpomognati-horata-v-carevo/116441 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! С 30 млн. лв. ще бъдат подпомогнати хората в Царево

Повече контрол и превенция, за да не се стига до нови трагедии, искат депутатите

Между 20 и 30 млн. лв. ще бъдат насочени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за покриване на щетите, нанесени по българското Черноморието след наводненията в Царево, решиха депутатите миналия четвъртък на нарочна среща, инициирана от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислава Атанасова, председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и народните представители Бойко Борисов и Делян Пеевски, на която бяха обсъдени възможностите за финансова помощ на пострадалите райони. 

За пръв път от много години, народните представители се въздържаха да трупат политически дивиденти от трагедията на хората и се обединиха около идеята за повече превенция и контрол. Пред микрофона на журналиста от “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, Десислава Атанасова от ГЕРБ първа обяви, че свиква заседание, за да се реши как да бъдат подпомогнати пострадалите хора в Царево и съседните населени места. “Трябва да се организираме като държава за да не бедстват хората”, категорична бе Атанасова. “Когато се наводниха силата в карловско, политици си правеха пиар от това. И какво? Година по-късно хората отново казват, че не са преодолели щетите и последствията от бедствието. Не искам да спекулирам и да се връщам назад във времето, когато нашата политическа сила подкрепи хората, когато имаха нужда, например в с. Бисер. Трябва ли с това да се прави политически пиар? Това, което е важно да се каже, че заедно с министъра на финансите и със заместник-министъра на вътрешните работи имаме среща за да коментираме финансовите въпроси, свързани с дейността на Комисията за подпомагане след бедствия и аварии”, уточни председателката на вътрешната комисия. 

 

“Проблемът е комплексен”, потвърди и Божидар Божанов от парламентарната група на ПП-ДБ. “Има и корупционни проблеми, има и проблем с почистването на деретата, изсичане на гори - всякакви неща, които са свързани. Повече превенция на това как се спазва законът е необходим”, разясни народният представител.

Премиерът Николай Денков хвърли светлина и върху тръбите, изплували на царевския плаж след потопа, за които се твърди, че са незаконно поставени от собственици на хотели, заровени са твърде плитко (едва на 60 см.) и са заустени така, че да изливат фекална маса директно в морето. Академик Денков коментира, че това е един от примерите, в които трябва да боравим не с предположения и слухове, а с факти. Първо, според него, трябва да се изясни предназначението на тръбите, да се установи законни ли са или не. “Факт е, че водата от канализацията на населените места трябва да се отече в морето. Ако няма на близо река, която да е естествен водосбор, трябва да има някакви тръби, които да изкарат водата. Дали са законни или не, трябва да каже проверката. Защото ако сега се махнат тези тръби, може да се окаже, че водата няма как да се отече от населеното място”, заяви в заключение той. 

Какво още казаха депутатите за трагедията, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.