Ексклузивно в “Свободно слово”! Здравният министър: Случаят с Дебора не е проблем на медицината

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-zdravniyat-ministar-sluchayat-s-debora-ne-e-problem-na-medicinata/114507 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Здравният министър: Случаят с Дебора не е проблем на медицината

Ексклузивно в “Свободно слово”! Здравният министър: Случаят с Дебора не е проблем на медицината 

Проф. Христо Хинков обясни, че съдията е човекът, който следва да измери тежестта на деянието и да оцени страданието и психичните травми на жертвата

“Стандартите имат отношение към съдебната медицина, а това е въпрос на съда”. Това заяви министърът на здравеопазването в кулоарите на парламента минути преди да бъде изслушан от депутатите по случая с обезобразената Дебора, чиито 400 шева съдебният лекар определи като “лека телесна повреда”. 

Според Хинков, стандартите (определящи тежестта на престъплението) са достатъчно добре изведени. Съдията е този, който взима всички съображения, които не могат да се поберат в стандартите. 

“Лека, средна и тежка телесна повреда са достатъчно добре разписани, но въпросът е, че съдията събира всички факти около извършеното престъпление, преценява жестокостта, с която е извършено”, е мнението на здравния министър. 

По думите му, не може да се каже колко жестоко може да бъде едно престъпление и няма как да се измери тежестта му. Поне не и от лекар. Съдията е този, който трябва да каже накрая за какъв тип повреда става въпрос – за лека, средна или тежка телесна повреда, каза проф. Хинков. 

Според личното му мнение, 
"Съдебният лекар го отнесе. Ако действията на съдебния лекар спрямо порезните рани на нарязаното 18-годишно момиче от Стара Загора с макетно ножче, не е довело до решение от страна на съдията, да вземе предвид извършеното деяние, може би временно е бил отстранен, но принципно това не е проблем на медицината", добави проф. Хинков.

1 Коментара

Сао Пауло

преди 8 месеца

Има ли досега лекар в България, който да е осъден за лекарска грешка или небрежност? Докато не започнат за лежат в панделата, никой от тях няма да се признае за виновен. А министърчето да пие една студена боза - съдиите не са лекари и не могат да кажат какви по тежест са раните, затова стъпват на медицинските експертизи. А в случая съдебно-медицинската експертиза казва - леко телесно увреждане. То се видя от лицето на момата от Заарата при първото й интервю, изглеждаше сякаш се е прибрала от спа процедури. Не говорете, че цялото й лице е обезобразено, аз такова нещо не видях. Случаят се преекспонира, за да се прокара ИК.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.