Експерт прогнозира оцеляване на кабинета, ако…

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ekspert-prognozira-ocelyavane-na-kabineta-ako/2283 SvobodnoSlovo.eu
Експерт прогнозира оцеляване на кабинета, ако…

Минимум 121 депутати трябва да гласуват „за“ тази вечер, за да се завърти рулетката

Експерт прогнозира, че кабинетът на Кирил Петков може да оцелее, ако се случат три неща.

В случай, че вотът на недоверие е успешен, той ще бъде последван от конституционна рулетка, разкри преподавателят по конституционно право в СУ – д-р Орлин Колев в студиото на „България сутрин“.

Тогава държавният глава Румен Радев ще трябва да връчи на посочения кандидат от най-голямата парламентарна група проучвателен мандат.

Преди това обаче трябва да се проведат консултации с парламентарно представените групи.

Ролята на държавния глава ще излезе на преден план. Чрез консултациите може да провокира съгласие между парламентарните групи за бъдещо стабилно управление, посочва д-р Колев.

[caption id="attachment_65363" align="alignnone" width="300"] Снимка: Блиц[/caption]

В Конституцията обаче не е посочен срок, в който Радев трябва да връчи първия проучвателен мандат. Прието е това да се случи в „разумен срок“, който обикновено е в рамките на десетина дни.

За да се стигне до завъртането на рулетката обаче, трябва минимум 121 депутати да са гласували "за" тази вечер.

"Вотът на недоверие е инструмент на опозицията. Мнозинството е обърнато. При реализиране на управленски политики са необходими 121 депутати на управляващото правителство. Днес кворумът е без значение. Неявил се депутат, някой гласувал "въздържал се" или "против" е равносилно на подкрепа на правителството", уточни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Първият проучвателен мандат трябва да получи "Продължаваме промяната". Ако не бъде подкрепен в НС, следващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа сила след изборите.

"Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са неуспешни, по Конституция президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне НС и със същия указ да назначи дата за следващи парламентарни избори", посочи последователността на събитията конституционалистът.

А изборите трябва да се проведат в срок от 2 месеца.

Важно уточнение е, че докато се върти парламентарната рулетка правителството ще остане и изпълнява функциите си.

"Докато не бъде свалено или от парламента или докато не бъдат назначени служебни министри на президента. Оставките на министрите в сегашния парламент, със смяната на целия кабинет, ще бъдат погълнати, няма да се гласуват отделно", добави д-р Колев.

Ако вотът на недоверие не мине, такъв може да бъде поискан още следващата седмица.

"Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви. Това е пълна дестабилизация, но Конституцията го допуска. Ако бъде по цялостната политика или по програмата на правителството, тогава в близките 6 месеца не може да се иска вот по никаква тема", уточни преподавателят по конституционно право.

blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.