Ели от Житница - жертва на лекарска грешка?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/eli-ot-zhitnica-zhertva-na-lekarska-greshka/122012 SvobodnoSlovo.eu
Ели от Житница - жертва на лекарска грешка?

Районният съд в Пловдив отмени 300 лв. глоба

Разследването продължава, въпросът за наказателната отговорност не е изяснен

Починалата без кардио изследвания

Районният съд в Пловдив отмени наказателното постановление на лекарка, глобена с 300 лева за нарушение на медицинския стандарт, довел до смъртта на 27-годишната Елисавета Станева. Мотивите на магистратите са, че все още прокуратурата води досъдебно производство по случая, въпросът с наказателната отговорност за професионална непредпазливост на тази лекарка или на друго лице от персонала на болница “Св. Георги” в Пловдив не е решен и не следва да се налага административно наказание.

Глобата на дежурната по отделение докторка И. К. е наложена от Изпълнителна агенция “Медицински надзор” за нарушение на стандарта за Спешна медицина, който изисква при постъпването на пациентката Елисавета Станева да се направи кардиопулмонална реанимация.

Младата Ели от пловдивското село Житница постъпва в най-голямата пловдивска болница на 9 май т. г. Тя има температура, болки в корема и главата, оплаква се, че е повръщала няколко пъти в последните дни. Поставена ѝ е диагноза “Грип с други прояви, неидентифициран вирус” и е настанена в Инфекциозната клиника. Започва лечение и състоянието ѝ се подобрява, но на 14 май тя пада в болничната си стаята и в 18,25 ч издъхва.

Майката Цеца Станева разказва, че същия ден по същото време с други близки са отишли да занесат плик с храна и други неща на Ели, дали го на санитарката и били наблизо, когато чули шум от падане на тяло в стаята. Притичали, успели да влязат през вратата и видели как санитарката прави сърдечен масаж на вече безжизнената пациентка, до която има кръв, най-вероятно от удар на главата при падането на пода.

Г-жа Станева е категорична, че дъщеря ѝ не е имала проблеми със сърцето, тъй като през май от болницата отрекоха лекарска грешка и заявиха, че причината за смъртта на Елисавета е сърдечно заболяване, неоткрито и неизвестено до онзи момент. В такъв смисъл е и заключението на “Медицински одит”, доколкото пациентката е приета без кардиоизследвания, преди да ѝ се постави диагнозата, в случая - грип.

До момента са смъртта на Ели няма повдигнати обвинения, най-вероятно се чакат резултати от назначените от прокуратурата експертизи.

trud.bg

1 Коментара

moitoi

преди 5 месеца

Един въпрос???Ваксинирала ли се е за К-19???Ако е ДА си имате ОТГОВОРА!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.