Европрокуратурата погна трима българи, точили фондове

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/evroprokuraturata-pogna-trima-balgari-tochili-fondove/144897 SvobodnoSlovo.eu
Европрокуратурата погна трима българи, точили фондове

Офисът на Европейската прокуратура в София внесе обвинителен акт срещу трима души за измама със субсидии.

Обвиняемите представили невярна информация, за да получат субсидия от 196 000 евро (близо 384 014 лв.) за закупуване на автоматизирани производствени линии, по проект за производство на пластмасови изделия, съфинансиран от Европейския съюз.

Проектът бил финансиран на 85% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 15% от националния бюджет на България.

За да отговори на условията за получаване на средства, бенефициентът трябвало да представи три оферти за закупуване на оборудването от различни фирми. Установено е, че едната от офертите е фалшифицирана, с помощта на съучастник, работещ за фирмата, която привидно е подала офертата. Управителите на тази фирма не са били информирани и не са дали съгласие за представянето на офертата.

Фалшивата оферта е била предоставена на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) с цел да се създаде впечатление, че са получени необходимите три оферти. Измамниците обаче така и не получили пари, поради установени нередности. Подаденият сигнал е дал основание на Европейската прокуратура да започне разследване, отбелязва bTV.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат присъди от една до шест години лишаване от свобода, както и глоби между 1 000 и 5 100 евро.

Европейската прокуратура, която е независим орган на ЕС, е натоварена със задачата да разследва и преследва престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.