Фандъкова пак „усвоява“ пари! Кога патерицата на Бойко ще освободи София от крадливия си екип?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/fandakova-pak-usvoyava-pari-koga-patericata-na-boyko-shte-osvobodi-sofiya-ot-kradliviya-si-ekip/5722 SvobodnoSlovo.eu
Фандъкова пак „усвоява“ пари! Кога патерицата на Бойко ще освободи София от крадливия си екип?

Проектът на патерицата на Бойко Йорданка Фандъкова и Столична община през февруари да оформи първата зона с намалена скорост на движение на автомобилите до 30 км/час в част от центъра на София вече намирисва на поредна издънка, гарнирана с усвояване на пари от „правилните” ГЕРБ-фирми.

Инициативата за пътна безопасност ще стартира в карето между булевардите „Пенчо Славейков“, „Прага“, „Скобелев“, „Витоша“. За по-нататък във времето е подготвен проект за следващата зона, която ще е между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Ангел Кънчев“.

Булевардите няма да са част от зоната за по-ниска скорост, която ще обхваща малките улици, заключени между тях. „Зона 30“ ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната, отбелязват от Столична община.

Според гражданската организация „Спаси София“ зона за успокоено движение на автомобили не може да се създаде само с поставянето на пътни знаци, като е необходимо да се преработи и съответната улична инфраструктура.

„Искахме да стане добре, а се получи както винаги… София въвежда Зона 30, но по напълно погрешен начин и колкото се да отбие номера.

Вместо да подобрят инфраструктурата, като ремонтират улиците и тротоарите, управляващите въвеждат Зона 30 само с поставянето на знаци. Така няма да се подобри пътната безопасност и комфорта за участниците в движението, но пък ще бъдат усвоени едни пари.

За да постигне целите си, всяка Зона 30 задължително трябва да включва компоненти като: изнесени тротоари, повдигнати кръстовища, уширения за контейнери и нови дървета, паркиране, разположено на различни страни на улицата, велосипедни ленти…

Но вместо това, просто ще бъдат набучени още знаци. Ние сме против работа на парче и въвеждането на Зона 30 по този бутафорен начин. Тя не е самоцел, а трябва да постига конкретни резултати и да доведе до чувствителни подобрения.

Резултатите от зона без инфраструктурни подобрения ще са нулеви, освен за усвояващите парите. Зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев няма оправдание, ако и този път, след 6 години разработка, побългари и тази доказала се световна практика!“, коментираха от „Спаси София“.

Множество сходни оценки и призиви да не се проваля идеята за въвеждане на Зона 30 в центъра на София може да се прочетат и във социалните мрежи.

Пожеланията са Столична община да оформи зоната за успокоено движение така, както това е направено в други градове на Европа.

narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.