Гангстерът Николай Чирпанския отпраши за Гърция след изборния провал на Портних

МВР най-после подпука брокер №1 на гласове

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/gangsterat-nikolay-chirpanskiya-otprashi-za-garciya-sled-izborniya-proval-na-portnih/122426 SvobodnoSlovo.eu
Гангстерът Николай Чирпанския отпраши за Гърция след изборния провал на Портних

МВР най-после подпука брокер №1 на гласове

Провалът на Иван Портних на местните избори във Варна е напът да срине наркоимперията на местния кримибос и брокер №1 на изборни гласове Николай Тошев – Чирпанския, разкриват хора от ъндърграунда в морската столица. Според думите им през последния месец местната полиция ударно атакува видни членове от наркоструктурата на Чирпанския, контролиращи оранжерии за марихуана във Варненския регион.

 

Неофициално се твърди, че поне 4 от разбитите в последно време няколко фабрики за лека дрога в морската столица са собственост на Николай Чирпанския, който е сочен като един от маститите производители на марихуана в страната. Смята се, че леката дрога, отглеждана във варна, захранва наркопазарите в Бургас, София и почти цяла Северозападна България, а част от количествата се разменят за хероин и кокаин с чуждестранни трафиканти и така достигат Гърция, Сърбия, Турция, Румъния и дори държави от арабския свят.

 

„Ударените през последния месец от МВР – Варна наркооранжерии в селата Николаевка, Осеново, Млада гвардия и в местността „Манастирски рид“, са собственост на Николай Тошев. Наркофермите функционират от поне 4-5 години и са основен стълб в наркобизнеса на Чирпансия, категоричен е запознат от варненския ъндърграунд.

 

Според думите му в МВР се подготвяла и мащабна акция срещу складове за дрога на кримибоса, помещаващи се в квартал „Виница“, но операцията била прекратена в последния момент, тъй като изтекла информация, че халетата били своевременно опразнени.

 

Макар да няма преки доказателства за взаимовръзка между загубата на Иван Портних от Благомир Коцев на кметските избори във Варна и последвалата активност на варненската полиция срещу Николай Тошев – Чирпанския. Запознати твърдят, че такава със сигурност съществува.

 

„Николай Чирпанския ще бъде разжалван като наркобос заради провала на неговата брокерска мрежа за купуване на гласове- от него са били очаквани над 7000 гласа в полза на Портних, а са излезли по-малко от 1000. Все още не е известно дали Чирпанския и опекунът му Дидо Дънката умишлено са саботирали преизбирането на Портних за кмет на Варна, или са излъгани от собствените си хора, но последствия и за двамата ще има“, разкрива полицейски източник.

 

Твърди се, че още на следващия ден след победата на Благомир Коцев на кметския балотаж във Варна, Николай Тошев – Чирпанския е офейкал от България, установявайки се временно в Гърция.

 

Варненският бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката, за когото се мълви, че дълго време е разпъвал чадър над Чирпанския и му е осигурявал полицейски и прокурорски гръб, пък е отлетял за Дубай. Дни след местните избори варненската депутатка от ГЕРБ Славена Точева подаде молба да се оттегли от Народното събрание, която скоропостижно бе приета от колегите й. публична тайна е, че Славена Точева е близка до Дидо Дънката, а многобройните й преференции, с които тя печелеше депутатски мандати, са били осигурявани от Николай Тошев – Чирпанския.

 

Името на 44-годишния гангстер Николай Чирпанския нашумя миналата пролет, когато стана известно, че срещу него се водят поне 3 съдебни производства за покупка на гласове, които се наблюдават от Районната прокуратура във Варна. Важен детайл е, че по трите случая водещата версия е, че бандитът с обемисто досие е работил за интересите на Славена Точева.

 

На последните парламентарни избори, проведени миналата пролет, 33-годишната Точева, която е бивша келнерка в крайпътна пивница и съпруга на осъден за наркотрафик в Испания, покори нови преференциални върхове – за нея гласуваха с лични предпочитания рекордните за Варна 10 155 човека. Славена Точева беше трета в листата на ГЕРБ – Варна, но влезе в Народното събрание благодарение на впечатляващия си личен изборен резултат. Според събраните от МВР – Варна данни роля във влизането на Точева в парламента е имал престъпният бос Николай Тошев – Чирпанския, който лично е осигурил над половината от преференциите, с които силиконовото политическо недоразумение се озова в Народното събрание.

 

Разследването за изборна търговия срещу Чирпанския стартира още през есента на 2021 г. Тогава служебният МВР шеф Бойко Рашков разпорежда полицейска акция срещу Тошев и бандата му за изборна търговия. Очевидно предупреден, че ще бъде арестуван, Чирпанския се укрива, но в жилището му са открити 3000 визитки на Славена Точева с указания как да се гласува с нейната преференция на изборите.

 

В рамките на същата полицейска операция е обискиран и офисът на местния варненски бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката, помещаващ се в собствения му бутиков хотел „Капитол“ в центъра на Варна. От там са иззети 23 000 долара и 12 000 лева. По образуваното разследване за изборни престъпления все още се работи, макар то да е стартирало през есента на 2021 г.

 

Седмица преди последните парламентарни избори, проведени на 02.04.2022 г., в МВР отново постъпва информация, че групата на Николай Тошев – Чирпанския се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал. Въпреки това, по БН време на предизборната кампания било организирано перманентно наблюдение на хотела, където е и офисът на Дидо Дънката.

 

На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на Славена Точева.

Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв. и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно производство, по което и към момента се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна. При разпита му мъжът е признал, че работи за Чирпанския. На 30 март 2023 г. е получена оперативна информация и за лице от Девня, като и в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура. Отделно във Варна се води и разследване за корпоративен вот в полза на ГЕРБ. По него са задържани четирима души от свитата на Чирпанския, докато си разменят пощенски пликове в заведение е кв. „Чайка“. При обиските им и претърсването на автомобилите им са намерени и 6 000 лв и агитационни материали на Славена Точева.

 

До този момент нито едно от производствата за покупка на гласове срещу Николай Тошев - Чирпанския не е завършило с внасяне на обвинителен акт в съда, но се очаква това да се случи до края на годината.

 

„Смяната на властта във Варна вече предизвика сътресения в подземния свят – Николай Тошев от няколко седмици е разжалван като основен бос на дрогата в морската столица и като нищо отново може да влезе в затвора“, пророкуват обитатели на местното престъпно блато. Самият гангстер обичал да се хвали, че разполага с няколко видеа, в които довчерашният кмет Портних е видимо неадекватен след употреба на алкохол и кокаин.

 

Николай Тошев – Чирпанския влезе в затвора преди 10 години, след като бе признат за бос на наркобанда, пласирала дрога във Варна. Той беше осъден на 8 години затвор, но в последствие присъдата му бе намалена почти наполовина.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.