Генка Шикерова: Ако за БАБХ делото е важно, не би трябвало да чака крайния срок, за да внесе таксата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/genka-shikerova-ako-za-babh-deloto-e-vazhno-ne-bi-tryabvalo-da-chaka-krayniya-srok-za-da-vnese-taksata/44228 SvobodnoSlovo.eu
Генка Шикерова: Ако за БАБХ делото е важно, не би трябвало да чака крайния срок, за да внесе таксата

"Първият път, когато направихме разследване за "златния гьол", беше 2013 година. Тогава установих, че договорът, който е подписан, първо беше подписан в последния ден на едно от правителствата на Борисов. Освен това обявлението за даването на тази поръчка беше неоткриваемо, то беше пуснато по начин, колкото да има пуснато някакво обявление, и го беше видял който трябва, за да се яви на конкурса, да подаде оферта. Оттам нататък договорът беше написан по такъв начин, че на практика е невъзможно държавата да го развали и беше единствено и само в полза на частната фирма, на която й се осигуряваше гарантиран доход без да прави нищо. Това е от този тип бизнеси, където не е нужно да си креативен, да измисляш някакви неща, да работиш усилено, за да постигнеш нещо, то просто ти се дава."

Това заяви журналистът Генка Шикерова в предаването “ЕвроДикоФ” на телевизия “Евроком”.

"Това, което е особеното, е че дезинфекцията се извършва по необходимост. Тоест, когато няма някаква заплаха от Турция към България, дезинфекция не е задължително да се извършва на всички МПС. И всъщност аз се разрових правени ли са анализи дали има опасност или не. Тези анализи трябва да са периодични. В анализа от март миналата година се казва, че "отчитайки влиянието на факторите, БАБХ може временно да прекрати дезинфекцията на МПС и при влошаване на обстановката, да бъде подновена със заповед на министъра на земеделието". Това не е свършено, то е от март месец. Ние си плащаме, когато преминаваме с колите си, задължително тези пари", добави Генка Шикерова.

"Това е очевидно бизнес, който е печеливш, ако ще се трупат толкова много милиони, поне да отиват в държавата, а не да се облагодетелства фирма, която тази дейност й е подарена. Освен това при анализа на юристите на Антикорупционния фонд те откриха много сериозна нереденост свързана с това, че всъщност това е такса "дезинфекция" и по закон такъв тип такси се събират единствено и само от държавата", допълни още журналистът.

На въпрос на Сашо Диков дали някой "разсеян" чиновник от БАБХ не внася навреме таксата от 70 лева, така че да се изпусне срока, Генка Шикерова заяви:

"Когато гръмна скандала с този договор между държавата и фирмата "Евролаб 2011" започнаха различни спорове. Това, за което говорим в момента, е един от няколкото казуси, но този всъщност е най-важният, той е конкретно за договора за наем на помещения и е това, което ще разчисти пътя на държавата да си влезе във владения на нейните си помещения там, защото именно тези помещения са тези, които дават възможност на фирмата да си разположи там техниката и да си прави тя изследванията. Това, което БАБХ е направила, е наистина пълен абсурд. Ако за теб едно дело е толкова важно, няма да чакаш крайния срок, за да внесеш 70-те лева, които трябва да внесеш."

eurocom.bg

1 Коментара

Синята барета

преди 1 година

Госпожо Шекерова, дилемата със златния гьол е едно голямо нищо.Дезинфекция и маски, този епизод го гледахме. Големия въпрос сега е - какво е мнението на БАБХ за заповедта на ЕС, в основни храни да се слагат примеси от неизвестни насекоми и червеи? Това безопасно ли е ? А какво ще правят хората с алергии от насекоми или откровено гнусливите? Бира със червеи? Детски храни с примеси???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.