Германци искат да строят 300-метрови ветрогенератори в Добруджа

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/germanci-iskat-da-stroyat-300-metrovi-vetrogeneratori-v-dobrudzha/138368 SvobodnoSlovo.eu
Германци искат да строят 300-метрови ветрогенератори в Добруджа

Германска компания планира строителството на огромен ветроенергиен парк в Добруджа. Той ще се състои от 70 бр. ветрогенератори с височина до 300 метра в землището на пет села в община Генерал Тошево, област Добрич. Това става ясно от уведомление за изработено задание за обхват и съдържание на оценка за въздействие на околната среда, изпратено от компанията до общината.

Инвеститорът на проекта “ВПД Уинд 1 ЕООД”, регистрирана във Варна, e еднолична собственост на германската компания WPD, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ВЕИ проекти (ветроенергийни и соларни паркове на сушата).

Ветроенергиен парк “ВПД Уинд 1” е предвиден на обща площ от 445.91 дка, като за разполагане на фундаментите, необходимите обслужващи (монтажни) площадки и път за достъп до вятърните генератори се предвижда използването и промяна на предназначението на площ до 5 дка за всяко отделно съоръжение, а за изграждане на подстанции и съоръженията за съхранение на енергия – до 108.3 дка.

Германци искат да строят 300-метрови ветрогенератори в Добруджа
Разположение на ветрогенераторите от “ВЕП Уинд 1”

“ВЕП Уинд 1” ще бъде разположен на 6 км западно от гр. Генерал Тошево. Отстоянието от най-близките население места е: с. Житен – 1570 метра; с. Сноп – 860 метра; с. Градини – 970 метра; с. Пчеларово – 1254 метра; с. Дъбовик – 900 метра; с. Сливенци – 1600 метра и с. Добрево – 1500 метра.

„ВПД Уинд 1 ЕООД” иска да строи ветрогенератори, които значително надхвърлят параметрите, разрешени за други ветрогенератори в района. Затова компанията е внесла в община Генерал Тошево искане за изменение на действащите Подробни устройствени планове – План за застрояване (ПУП-ПЗ) с промяна на основните технически характеристики на съоръженията (височина на кулата, диаметър на ротора и номинална мощност). „Основната задача на изменението е постигане на по-висока ефективност и икономическа обоснованост на проекта“, пише в искането на компанията до общината. Т.е. компанията иска максимална печалба.

Таблицата по-долу е сравнение между допуснатите за реализация на по-ранен етап ветрогенератори (ВЕП Свобода I и ВЕП Мизия I), и новите, съгласно инвестиционното намерение на инвеститора:

Германци искат да строят 300-метрови ветрогенератори в Добруджа

Номиналната мощност на всеки ветрогенератор ще бъде 10 МВ при сега одобрени от общината параметри на други проекти от 3 МВ. Височината на кулата ще  бъде до 200 метра при одобрени – до 140 метра, диаметърът на ротора – до 200 метра при одобрени – до 112 метра. Общата височина на ветрогенераторите ще бъде 300 метра при одобрени за останалите – до 196 метра.

„Във връзка с необходимостта от постепена декарбонизация на икономиката и гарантиране на сигурността на енергийните доставки компанията планира ускорена реализация на своите проекти в България“, пише в уведомлението до община Генерал Тошево.

Това не е единственият проект на германската компания в България. Тя също планира изграждането на ветроенергиен парк „Лудогорие“ в землището на с. Климент, с. Пристое, с. Гусла и с. Браничево, община Каолиново, област Шумен, според уведомление за инвестиционно намерение за строежа на 18 ветрогенератора, публикувано от дружеството.

https://obektivno.bg/

12 Коментара

Тези идиоти ще предизвикат екологични катастрофи

2 months before

И масово унищожаване на земята, която изхранва хора и животни...ще избият хората в тези села и животните им

Коментирай

niki38

2 months before

Нямат си терени в мюсулманската страна или какво ?

Коментирай

niki38

1 month before

Нямат си терени в мюсулманската страна или какво ?

Коментирай

Финли

1 month before

Те няма как да дойдат без покана. Кой ги е поканил???

Коментирай

мирослав

1 month before

тази чужда нам измет тук работа няма!

Коментирай

Де бре

1 month before

Цитирам: "Това става ясно от уведомление за изработено задание за обхват и съдържание на оценка за въздействие на околната среда, изпратено от компанията до общината". Мръсните шваби са направили оценка и я пратили на общината. Ами главанаците общинари защо не я пратят за независима оценка до някоя държавна институция. БАН, например. Нали и в тази държава има умни глави или умните бягат, остават простите, дето и два лева да получат все е кяр. Отново: „Основната задача на изменението е постигане на по-висока ефективност и икономическа обоснованост на проекта“, пише в искането на компанията до общината. Тоест, ебете си майката. Ние ще правим каквото сме си наумили, защото имаме обещанието на отговорни фактори. Не можаха да надупчат Добруджа за шистов газ, сега са отворили паст за друго. Ама може и да се задавят.

Коментирай

Глас от народо

1 month before

Братя ,ветаро сакат да ни земат. Да се борим братя. Да бегаме от ЕС то и НАТОТО. Да молиме братята рушняци за витязи. Напред ,напред. Сакаме си ветеро ,сакаме си ветеро.

Коментирай

И нашите са боклуци!

1 month before

Хем виждат виждат,че зелената сделка е една помия и и измама,хем да вземат парите и да се направят на хубави пред чужденците!Ами ако дилемата е,дали да ви е.ем или бием,кое ще ви хареса повече?Или и двете?

Коментирай

darkaveng

1 month before

Глас от нещо си, всички знаем, че си евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, идиото! Не ни го навирай в дисплейте непрекъснато! И, гласче, не си ти за сий форум, не си! Иди у капитал, медиапул, дневник, дир ...! Идиотите са там, лесно ще намерите общ език! А тези, измислили сия въпиуща мерзост - да се пържат в Ада! Анатема вам! Анадънму?👹

Коментирай

Реалист

1 month before

Да си ги строят вкъщи тъпите фашунгели. Проблемът е, че у нас Хаджи Генчовци бол. Къде изчезна онази Меглена Кунева, дето ако не греша, подписа анекс за закриване на 2 блока от АЕЦ-а ни. Къде се покри моментално?!

Коментирай

Иван

1 month before

Ветрогенераторите създават инфразвук, много вреден за здравето, разпространява се на много километри, разболява хора и животни. В самата Германия хората около такива паркове си продават имотите на безценица и бягат.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.