Гешев прекратил делото срещу огромния заем, отпуснат от ББР на Румен Гайтански - Вълка

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/geshev-prekratil-deloto-sreshtu-ogromniya-zaem-otpusnat-ot-bbr-na-rumen-gaytanski-valka/113091 SvobodnoSlovo.eu
Гешев прекратил делото срещу огромния заем, отпуснат от ББР на Румен Гайтански - Вълка

Прокуратурата е прекратила делото срещу отпуснатия от Българската банка за развитие огромен заем от 150 млн. лева на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка, съобщават от разследващия сайт Bird.bg. Преписката е била прекратена по времето на вече отстранения от поста си на главен прокурор Иван Гешев.

Това е станало с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) през месец май 2023 г. - малко, преди Гешев да бъде освободен и след предполагаемия атентат срещу тогавашния обвинител №1 - взривът, станал пред кортежа на Гешев. 

Проверката бе образувана заради сигнал за констатирани нарушения и престъпления при отпускането и усвояването на кредита, отпуснат на “Роудуей Кънстракшън” АД. Гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с “Главболгарстрой” за доставка на строителни материали.

Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка. Той е един от няколкото големи и съмнителни кредита, отпуснати по времето на Стоян Мавродиев. Той бе отстранен от поста си почти веднага, след като тогавашният премиер Бойко Борисов поиска от икономическия си министър Емил Караниколов да освободи цялото ръководство на банката. Повод стана отпускането на кредит от 75 млн. лв. на колекторската компания "Свети Георги груп".

За кредита, отпуснат на фирмата, близка до Гайтански, се разбра във времето, в което Кирил Петков бе служебен министър на икономиката. С парите тя иска да придобие 90% от акциите на “Пътстройинженеринг” АД, които се държат от “Био Майнинг” АД с основен акционер Румен Гайтански - Вълка. 

Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г. Заради необслужването на заема през юни 2022 г. държавната банка пое контрола върху "Роудуей кънстракшън".

В прокуратурата бе подаден сигнал, а ДАНС също започна проверка по случая. Не беше ясно какво точно се случва с проверките.

От ББР са отговорили на Bird.bg, че банката е получила постановлението за прекратяване на досъдебното производство и ще го обжалва пред по-горестояща прокуратура, като същевременно продължава да работи по случая, за да защити "правата и интересите на банката и държавата".

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.