Главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция изнесе лекция в София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/glavniyat-prokuror-na-rumanskata-antikorupcionna-direkciya-iznese-lekciya-v-sofiya/25815 SvobodnoSlovo.eu
Главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция изнесе лекция в София

"Румънският опит – антикорупционни институции и мерки" е темата на дискусия, организирана от Върховния касационен съд (ВКС), на която основен лектор беше Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

Пред български магистрати Кьовеши представи ролята на румънската антикорупционна дирекция за постигане на успехи в борбата с корупцията.

Със статистика за осъдени високопоставени служители ръководителят на румънската антикорупционна прокуратура аргументира ползата от съществуването на независима институция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. Кьовеши отговори на въпроси на български магистрати.

Три години даде за сравнение Кьовеши – 2006 година, когато в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, 2010 година, когато вече са 900, и 2016 година, когато разследваните лица от властта са били 1273.

По ключовия показател "влязла в сила присъда" главният прокурор отчете миналата година 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати.

Според Кьовеши особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро – пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.

Срещата на магистратите с ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура беше открита от председателя на ВКС Лозан Панов, който е и домакин на Кьовеши с думите:

Искаме ли да вземем нещо от Румъния, или да продължаваме да живеем безгрижно.

Аз нямам като вас зад гърба си Клаус Йоханис и това е видно в залата, каза още Панов, без да артикулира в прав текст дали самият той казва, че не усеща подкрепата на президента Румен Радев.

Леко отклонение от дискусията беше осъществено от евродепутата Николай Бареков, който поиска да присъства на лекцията, но не беше допуснат и през цялото време чукаше по вратата на залата, в която се провежда срещата.

След днешната си среща главният прокурор на Румъния за борба с корупцията ще участва утре в дискусия с представители на гражданското общество на тема: "Търсене на правосъдие за всеки – румънският опит".

Източник: БНР

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.