Хората вярваха на науката и медицината до поне някаква разумна степен. Тази вяра бе унищожена с репресиите и цензурата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/horata-vyarvaha-na-naukata-i-medicinata-do-pone-nyakakva-razumna-stepen-tazi-vyara-be-unishtozhena-s-represiite-i-cenzurata/132171 SvobodnoSlovo.eu
Хората вярваха на науката и медицината до поне някаква разумна степен. Тази вяра бе унищожена с репресиите и цензурата

Не, вината за случаите на коклюш въобще не е в антиваксърите. Антиваксърство имаше и преди, при това не малко. Просто никога не беше на това ниво. Причината? Хората вярваха на науката и медицината до поне някаква разумна степен. Тази вяра бе унищожена с репресиите и цензурата покрай ковид. Това с коклюша е само едно много леко начало. Всеки, който говори с хора извън балона си знае, че масово хората се питат въобще за нуждата от ваксинация и полека-лека тръгва масов, пълен отказ за ваксинация на деца.

Не, това, което тръгна с репресии, цензура и насилствени мерки няма да бъде решено с нови репресии, цензура и насилствени мерки.

Има едно единствено решение на кризата с антиваксърството и връщането на тежките, смъртоносни болести сред децата - сериозни мерки за свободата на словото, безкрайна отдаденост против цензурата и разследване на това кой я е въвеждал по време на ковид и наказания. Само така има шанс да се върне доверието на хората.

Да подчертая - това няма нищо общо с ковид ваксините. Това е за масовите лъжи и цензурата на всякаква критика и всякакви различни мнения. Както и за доста сериозните репресии.

Знам, че някои мои познати лекари няма да им хареса това - защото те тогава осъзнаваха нуждата от бързи действия и си струваше. Съжалявам, ще трябва да кажа неудобната истина - не, вероятно не си струваше. Щетата, която свободната критика на ковид ваксините щеше да нанесе, е несравнимо по-лека от щетата, която ще нанесе безвъзвратно загубеното доверие в науката и медицината.

Няма да се хареса и на много мои познати, които вече са пълни антиваксъри. За тях ще кажа - както беше опасна пълната репресия и пълното налагане на ковид ваксини насила, така и пълния отказ от всякакви ваксини е изключително опасен. Бяхме постигнали златна среда преди пандемията, не е необходимо да залитаме в крайноси пак.

Това е ефектът от цензурата, от липсата на свободата на слово и от тираничните репресии. Само това. Антиваксърството, анти-ковид партиите, това всичко е резултат, не причина, не начало.

Като гледам как пак вината се поставя в антиваксърите, май никой не си е научил урока за това колко критично важна е свободата на словото и свободата като цяло. Ако продължаваме така, ще стане адски страшно.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

8 Коментара

Реалист

преди 2 седмици

В детските ми години, пък и в ранните младежки преди промените и лекарите, и родителите си знаеха работата и си ваксинираха редовно децата без излишен шум - това ти е работата и е доказано, че така трябва да се върши, и толкоз. Бях на 25, когато приятелка ме включи в група за екскурзия до Турция, организирана от някакво министерство /много качествена екскурзия, за да види туристът каквото трябва, не като сегашните/, като преди това ни биха по 2 /две/ ваксини.... А за ковидарската история всеки да си носи отговорността.

Коментирай

moitoi

преди 2 седмици

Откъде сте сигурни че не е нов Коклюш от УХАНски Тип...???

Коментирай

Из кои етнически групи е плъпнал коклюша?

преди 2 седмици

Там надали са чували за антиваксърство, не ли?

Коментирай

Капитализмът носи смърт

преди 2 седмици

ЦАРЬГРАД ИГОРЬ ПШЕНИЧНИКОВ https://tsargrad.tv/articles/vot-ona-bolezn-h-pandemija-zatronet-tolko-vakcinirovannyh_982278 ВОТ ОНА, "БОЛЕЗНЬ Х": ПАНДЕМИЯ ЗАТРОНЕТ ТОЛЬКО ВАКЦИНИРОВАННЫХ

Коментирай

Албена

преди 2 седмици

Точно така. Т. нар. "здравни власти" доведоха натиска за ваксиниране до граничещ с фашизъм абсурд. Но не е редно да се поставя знак на равенство между утвърдени в процес на десетилетия ваксини (Дифтеткок, например) и "експерименталните течности", с които урсулището се налапа за сметка на живота на хората. Да не забравяме, че съществува хипотеза, че една от причините за много по-ниската смъртност по време на ковида у нас (наред с разумния отказ от "ваксинация", разбира се) е и системно прилаганата у нас БЦЖ ваксина, която в "демократични" и "напреднали" западни страни е била премахната много отдавна и която е успяла да изгради своеобразен имунитет. Преди известно време проф. Мангъров обяви, че заразяването с туберкулоза у нас е достигнало нива от 1910 (!!!) година. Защо не правят манту? Така че, наистина, има разлика между вече утвърдени ваксини и ковидните, за които вече открито признаха, че често нанасят необратими травми дори на здрави спортисти, младежи в разцвета на силите си.

Коментирай

Али Баба

преди 2 седмици

Вината се поставя в антиваксърите, защото така е удобно и доходоносно. Да не забравяме все пак, че "филантропите" в световен мащаб инвестират милиардите си в заводи в които ще се произвеждат масово ваксини срещу бъдещи световни пандемии.

Коментирай

наивност

преди 5 дни

една и съща фармацевтична компания произвежда лошите ковид ваксини и хубавите стари, изпитани ваксини. На първите не вярваме, а на вторите трябва да се доверим и да ги сложим на децата си! Няма лекар, сестра или испектор от риокоз, който да знае какво има в шишенцето.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.