Хотелиери губят милиони от украинските бежанци

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/hotelieri-gubyat-milioni-ot-ukrainskite-bezhanci/113045 SvobodnoSlovo.eu
Хотелиери губят милиони от украинските бежанци

Не им плащат заради дублирани списъци с настанени 

Крадат и продават имената на гостите, жалват се от бизнеса

Вече над година Министерство на туризма не плаща дължимото към хотелиери от морския курорт „Златни пясъци” за настанени украински бежанци в хотелите в периода юни-август 2022 г., заяви пред “Труд news” един от потърпевшите, чието име се пази в редакцията. 

Реален отказ от институцията да им бъдат преведените суми, които са в размер от 50 000 лева до десетки пъти повече няма, но преводите така и не се случват. Неформално на хотелиерите е обяснено, че текат проверки, тъй като част от имената и данните от личните документи на украинските бежанци, които те са приютили, са посочени и в други списъка на хотели, този път по Южното Черноморие.

Явно става въпрос за злоупотреби със списъци, като от бизнеса имаме информация, че имената и личните данни са продавани. Наистина нямаме идея откъде са изтекли списъците, тъй като ние ги попълваме в хотелската система, която в моя случай беше хакната, а всички данни изтрити и трябваше да ги възстановяваме от хартиените списъци, които бяхме направили превантивно. Носят се и слухове, че данните са продавани, но нямаме доказателства, обясни източникът на “Труд news”.

Данните за украинските бежанци се дават веднъж при влизане в страната в центровете на границите, след което при настаняване ние ги попълваме в няколко бази с данни - на МВР, на ЕСТИ (единната система за туристическа информация, поддържана от Министерство на туризма, до която достъп имат и други институции), в общините. Нямаме идея от къде точно са “изтекли и са били изтъргувани”, обясни бизнесменът пред медията ни.

Хотелиерите обаче разполагат с категорични данни, че украинските бежанци, за които искат да им бъде преведено дължимото, са били настанени именно в техните хотели. Още на втората седмица дойде проверка в мястото на настаняване, което управлявам, за да види дали наистина записаните и подадени в институциите от нас имена на настанени по схемата за помощ отговарят на истината. Представители на полицията, на общината и на НАП заедно вървяха стая по стая, преглеждаха документи, проверяваха дали отговарят на списъците и питаха самите украинци колко души са настанени в една стая. Проверката в 4-звездния хотел тогава показа, че имената и хората си съответстват на сто процента. Сега обаче отказват вече година да ни платят дължимото, обясни хотелиерът. Той подчерта, че инвестицията в мястото за настаняване, което менажира е чужда и след случилото се инвеститорите, които са имали други проекти са се отказали от следващи вложения в туризма  ни и в България изобщо.

Наложи се заради липсата на преведени средства да помолим украинските бежанци да се изнесат от хотела, а те плакаха и не искаха да си тръгват, обясни хотелиерът. Случаят не е единичен, а представителите на бизнеса, които очакват да им бъде платено за настанените бежанци по схемата миналата година, са десетки.

Преведени са суми за април-май и за септември-декември за същите туристи

Платили са за началото и края на настаняването

Попълват данни електронно, отговарят им аналогово

Причината да не се плаща на хотелиерите е, че проверките продължават, отговарят на бизнеса от Министерство на туризма.

Хотелиерите от курорта „Златни пясъци”, които продължават да очакват стотици хиляди левове, са изненадани, че за началните и последните месеци от настаняването в обектите им е платено от държавата, но не и за летния период.

Всъщност средства са преведени за месеците април и май, както и за периода септември - декември. Ако според държавата има нарушения, защото се плаща пак за същите туристи, питат от бизнеса. Според тях комуникацията с Министерство на туризма, които трябва да разплатят средствата върви тромаво, не получават информация за случващото се, а единствено обяснението, че в момента текат проверки.

“Ние им изпращаме информацията електронно, попълваме я онлайн в най-различни бази от своя страна получаваме аналогови отговори, което също ни обижда”, обяснява управителят на хотел в курорта Златни пясъци Васил Бончев. “Въпреки че бизнесът ни е на светло ни превръщат в просяци, които всяка седмица търсят информация и се молят да им бъде изплатено дължимото”, обясни той. “Министрите се сменят, а парите остават неизплатени. Вече нямаме доверие в институциите, затова и престанахме да настаняваме украински бежанци, въпреки че когато държавата имаше нужда от нас отворихме обектите си веднага, извън сезона, без дори да сме наясно какви ще са условията на програмата. Трябва да имате предвид, че за нас туризмът е бизнес, с който храним семействата си, както и тези на служители си. Ние помогнахме, но сега на нас няма кой да ни помогне”, обясни Бончев.

“За периода от юни до август 2022 г. не са ни изплатени средствата за изхранване на украинските бежанци. Сумата е 131 655 лева с ДДС”, обяснява директорът на дружество, което притежава хотел в курорта Адриан Димитров пред БТВ.

От бизнеса подчертаха, че те са заплатили и туристически данъци за настанените украински бежанци, въпреки че не са получили обещаните средства за изхранването им.

Настаняват ги срещу 15 лева на ден

Удължиха програмата до 30 септември

Програмата за хуманитарна помощ за настаняване на украински бежанци бе удължена до 30 септември с решение на Министерски съвет. Хотелиерите продължават да получават по 15 лева на ден за всеки настанен бежанец и след 1 юли 2023 г.

За да имат право да участват в програмата местата за настаняване трябва да са вписани в Националния туристически регистър, а украинците да са преминали през буферни центрове. Помощ се получава единствено за лица, които имат издадена валидна регистрационна карта на чужденец и им е предоставена временна закрила от Държавната агенция за бежанците, със срок на валидност до 4 март 2024 г.

Помощта обаче важи само за украинци, които вече са настанени в хотели. В случай, че са новопристигнали това може да се случи само с решение по инициатива и преценка на Националния оперативен щаб (НОЩ).

“Лицата са настанени в места, в които към 31.10.2022 г. са ползвали Програмата, в периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. и са продължили да я използват и след 16 ноември 2022 г.; продължават да са настанени в същото място за настаняване, в което са настанени към 31.10.2022 г. или са преместени по изключение”, гласят още правилата. Към момента в места за настаняване има 17 111 украински граждани с предоставена временна закрила.

До края на юли пък образователния и социалният министър трябва да разработят предложения за интеграционни мерки на украинците, получили временна закрила.

Автор: Наталия Малчева

trud.bg

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.