"Храни" МВР, за да те бие

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/hrani-mvr-za-da-te-bie/122291 SvobodnoSlovo.eu
"Храни" МВР, за да те бие

Министерство на вътрешните работи! Кой ли не иска да го овладява, да го прави „наше“, да си назначава „негови“ хора, за да прави избори. А да лови бандити… дали може. Сигурно може. А как ги лови бандитите… Първо ги охранява – случая на Околовръстното, когато патрулка е ескортирала Димитър Любенов, предизвикал ПТП и убил френски гражданин. После го покровителства – случаят Семерджиев… И накрая, ако ги залови, ги закопчава. Да приемем, че „гнилите ябълки“ са едни 10% от хората в системата. Имаме „Вътрешна сигурност“, която трябва да ги бори. Дали ги бори е друг въпрос.

Основно какво чуваме от системата на МВР в последните години – получаваме малко пари, нямаме нормални дрехи, малко хора сме… (б.а. – нали сега се гледа бюджетът) Пътна полиция и Гранична полиция - имаме стари автомобили и т.н.

Свидетели сме как във всеки от последните бюджети на страната заплатите в сектора растат. Къде малко, къде повече, но се вдигат. И какво получаваме срещу това… По-високата заплата води ли до по-високо качество на работата?

В рамките на два последователни бюджета служителите на МВР получиха най-сериозното повишение на заплатите. За 2022-а им бяха гласувани 20%, а за тази са предвидени още 10%, считано от 1 август. Така за последните две години само за увеличения на заплати в МВР отиват над 330 милиона лева публични средства. И въпреки това 90% от бюджета на МВР, който е 2,060 млрд. лева, отива за заплати.

В същото време служителите намаляват - сега те са малко под 50 000 по щат, а през 2010 година са били над 61 000. И какво получаваме срещу това. Имаме ли повече сигурност?

Как ни пази полицията

Какво видяхме на протеста срещу БФС по време на мача България-Унгария (2:2) – размирици и насилие. Насилие и от страна на феновете, и от страна на полицията. Да кажем на онези 10% от полицията, които са свикнали да млатят на ред, защото в мелето е трудно да се разграничи кой кой е. Една палка повече, не е драма за умиране. Просто яростта в тълпата взима връх над разума. Винаги е било така.

Полицаи с качулки, без отличителни знаци – това е стара тактика да придобиеш още повече смелост да биеш, защото е трудно да те идентифицират. И този способ минава, работи и ефективен, за да може системата да си пази служителите. А трябва ли да е така. С парите на обществото да бием обществото. Не е добре. Принципно е добре да вдигаш заплати, но и също е добре срещу това да получаваш нещо.

Пари срещу бой, не благодаря. Стига!

fakti.bg

4 Коментара

Червената шапчица

преди 5 месеца

Малко ти е боя. Що се оставяш да те бият... Като не можеш да се вардиш, стой си вкъщи... Къде ситръгнал по протести, а... Майка си ли дириш там...

Коментирай

Стоянов

преди 5 месеца

Ти добре ли си ма!?

Коментирай

Стоянов

преди 5 месеца

Критическата ли та пере?!

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Стоянов, ти май нещо се отваряш, а... Май не са те били скоро... Подавай бързо оставка...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.