И двете наблюдаващи прокурорки по казуса “Борисов” са от командированите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/i-dvete-nablyudavashti-prokurorki-po-kazusa-borisov-sa-ot-komandirovanite/4220 SvobodnoSlovo.eu
И двете наблюдаващи прокурорки по казуса “Борисов” са от командированите

И двете наблюдаващи прокуроки от Софийска градска прокуратура ангажирани с казуса “Борисов”, са по схемата “команандировани”. Това става ясно от информационния масив на ВСС. Преди това Марина Ненкова - Балева и Виолета Желева са работили в по-нисшестоящата районна прокуратура.

Както е известно от години командироването се използва от ръководството на държавното обвинение, за да наказва или награждава редовите магистрати. Първите обичайно отиват на “заточение” в някоя отдалечена прокуратурата, а вторите се издигат.

В случая Ненкова и Желева са били “повишени”. Прави впечатление и друг факт - престоят им в СГП е много по-дълъг от разрешения за командироване. Марина Ненкова първоначално се е преместила в от районна в градска прокуратура през август 2020 г. със заповед на административния ръководител на СГП. От август 2021 година пребиваването й в по-горната инстанция е удължено по заповед на главния прокурор.

Аналогичен сценарий се  е развил и за другата прокурорка Виолета Желева. Тя “каца” в СГП в средата на 2021 г. пак със заповед на шефа на СГП. Главният прокурор пише нова заповед през януари 2022 г., с която официализира продължаването на престоя й. Явно двете жени се оказват от изключотелна ценност за работата на СГП.

Държавните обвинители се питат как така делото за Борисов не е попаднало за разглеждане в ръцете на един от много редови прокурори, които имат огромен опит.

От край време зад подобен вид командировене юристите съзират възможности за зависимости, тъй като от административния ръководител, респективно главния прокурор, зависи дали един магистрат ще остане в позицията на “командирован” или на бърза ръка ще се върне на старото си място, а именно по-нисшата инстанция.

От няколко месеца Фрог алармира, че в прокуратурата е нарушен модела за случайно разпределение на делата, тъй като в отделните структури бяха обособени спецекипи от близки до ръководството  прокурори. Именно на тях се дават делата с висок обществен интерес, което само по себе си е нарушение на принципа за случайно разпределение. Припомняме ви, че проверка за този порочен модел стартира правосъдното министерство.

Според наши източници именно по този начин казусът “Борисов и Горанов” е попаднал на бюрата на Ненкова и Желева.

Журналистът Атанас Чобанов от “Бърд” разкри, че прокурорката Марина Ненкова има 7 кредита за около половин милион лева.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.