Ина Лулчева: Има достатъчно основания да считаме, че Мартин Божанов е вършил престъпления в сговор с магистрати

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ina-lulcheva-ima-dostatachno-osnovaniya-da-schitame-che-martin-bozhanov-e-varshil-prestapleniya-v-sgovor-s-magistrati/128991 SvobodnoSlovo.eu
Ина Лулчева: Има достатъчно основания да считаме, че Мартин Божанов е вършил престъпления в сговор с магистрати

„Много често адвокатите са посредници между прокурора и клиента най-често, защото прокуратурата упражнява еднолична власт, докато при съдиите има публичен процес и там е по-сложно нерегламентираното въздействие. Адвокатите са нерядко тези, които търсят съдействието или стават приносителите на парите. В тази връзка е много важно Адвокатурата да покаже един ясен стремеж за самоочистване, защото това е начинът да се защити достойнството на професията.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime адвокат Ина Лулчева.

„Стана едно убийство, което не можеше да бъде прикрито и фактите, които бяха свързани с Мартин Божанов, не можеха да бъдат подминати“, посочи юристът и допълни, че има достатъчно основания да считаме, че Божанов е вършил престъпления в сговор с магистрати.

Много е сложен въпросът за политическото покровителство, защото на първо място не може това да се обвързва с една политическа сила. Това влияние върху съдебната система трае от началото на прехода, допълни адвокатът.

„Политическо влияние има дотолкова, доколкото не се създават нормативни гаранции за независимостта на съдебната система и законодателят не взима мерки това въздействие да се ограничи при наличието на данни за такова“, добави Лулчева.

„Може би сега с промените в Конституцията и предстоящото приемане на новия закон за съдебната власт, който ясно определя статута на съдиите, гарантира независимостта, създава основания за отчетност на прокуратурата и ред, по който да се осъществява, ще даде тази политическа подкрепа такива явления в бъдеще да не се случват, да се надяваме“, каза още тя.

Проблемът с хората е много сериозен навсякъде, но ние не можем да получим нови хора отнякъде, кадрите са тези, които съществуват.

„Освен това е много неприятно за мен злепоставянето на цялата система, на всички магистрати – съдии, прокурори, адвокати. Поставянето им под общ знаменател с престъпниците в системата. Трябва да се даде възможност на нормалните хора, и в прокуратурата, и в съда, да работят спокойно“, подчерта адв. Лулчева.

Тя заяви, че не споделя масовото говорене в публичното пространство, че парламентарната комисия за изясняването на обстоятелствата около престъпната мрежа на Нотариуса служи само за отвличане на вниманието.

„Аз вярвам и смятам, че всички трябва да настояват тази комисия да събере максималния брой факти за това какво се е случвало и впоследствие прокуратурата прецени има ли данни за престъпление и да повдигне обвинение. Като отричаме всички комисии, ние всъщност изначално създаваме и алиби за онези, които не искат тези схеми да се разкрият“, посочи адв. Лулчева.

По нейните думи трябва да има непрекъснат обществен надзор върху съдебната система.

https://fakti.bg/

3 Коментара

Борис

4 months before

Глупости на търкалетаИмало било читави магистрати и адвокати!Това е пълен оксиморон!Всички до един! сте омазани с екскременти и оплетени като свински черва!

Коментирай

Борис

4 months before

Глупости на търкалетаИмало било читави магистрати и адвокати!Това е пълен оксиморон!Всички до един! сте омазани с екскременти и оплетени като свински черва!

Коментирай

Бате Винету

4 months before

Кой е председател на парламентарната комисия? Е какво да се очаква от такъв човек и това което ръководи в момента?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.