Инфаркт отнесе в отвъдното художника Димитър Яранов

Той бе сред най-интересните съвременни творци

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/infarkt-otnese-v-otvadnoto-hudozhnika-dimitar-yaranov/128793 SvobodnoSlovo.eu
Инфаркт отнесе в отвъдното художника Димитър Яранов

Той бе сред най-интересните съвременни творци

Съюзът на българските художници съобщи тъжната вест, че един от най-прочутите съвременни български творци – Димитър Яранов, е издъхнал на едва 60-годишна възраст.

Негови колеги твърдят, че той си е отишъл от този свят в резултат на сърдечен удар.

 

„Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си“, казва Яранов приживе.

 

Роден е през 1964 г. в София. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на известния художник Атанас Яранов. През 1991 г. завършва Художествената академия, специалност „Живопис“ при проф. Светлин Русев. Като автор се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката. Сестра му Ива Яранова също е художничка.

 

През 90-те години на ХХ век, Димитър Яранов се включва активно в новите за българското изкуство процеси. Творческите му усилия се концентрират върху концептуалното изкуство, акционизма, разиграване на творческия акт като действие  социалната среда. Негови творби като „100 милиона българи“, „Инструменти на красотата“, „Краят на едно шоу“, стават емблематични за съвременното българско изкуство. Името му се свързва с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век.

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия „Котка и котка“, която управлява със съпругата си. Има самостоятелни изложби в София, Варна, Скопие и Брюксел. Последното му участие в изложба на „Шипка“ 6 е през 2022 г. в проекта „Седем извън трафика“, допълват от СБХ.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.